Foto: AP
Foto: AP

Predsednik ZDA Joe Biden in njegov mehiški kolega Andres Manuel Lopez Obrador sta se v četrtek pogovarjala po telefonu in se strinjala, da je treba okrepiti varovanje na meji.

Iz Bele hiše so sporočili, da bo ameriška delegacija, sestavljena iz visokih predstavnikov administracije, kmalu obiskala Mehiko, da bi s predstavniki tamkajšnjih oblasti razpravljali, kako bi lahko priseljenska pravila izvajali na meji. Biden in Obrador sta se po telefonu pogovarjala glede "prizadevanj, kako upravljati migracijske tokove" na meji, pri čemer sta se strinjala, da je potrebno takojšnje ukrepanje.

Do obiska ameriške delegacije v Mehiki prihaja, potem ko je Washington ta teden na meji med Mehiko in Teksasom zaprl dva železniška prehoda, da bi tako omejili nezakonite prihode na tovornih vlakih. Lastniki malih podjetij v Mehiki opozarjajo, da zaprtja škodijo trgovini, Zveza mehiških delodajalcev pa je potezo opisala kot "neuspeh priseljenske politike".

Tako Biden kot Obrador sta se strinjala, da je treba okrepiti varovanje na meji, da bi lahko ponovno odprli oba prehoda.

V ameriški delegaciji naj bi bili med drugimi državni sekretar Antony Blinken, minister za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas in svetovalka za domovinsko varnost Elizabeth Sherwood-Randall. Delegacija se bo v Mehiki srečala z Obradorjem in njegovo ekipo na pogovorih, kako nasloviti vprašanje nezakonitih migracij in varovanja na meji.

Medtem republikanci še naprej pritiskajo na demokrate, da bi sprejeli korenito reformo priseljenske zakonodaje v zameno za potrditev svežnja pomoči za Ukrajino in Izrael.