Glavna tožilka MKS-ja Fatou Bensouda naj bi kljub potezi ZDA lahko opravljala svoje delo. Foto: Reuters
Glavna tožilka MKS-ja Fatou Bensouda naj bi kljub potezi ZDA lahko opravljala svoje delo. Foto: Reuters

Odločitev glede tožilke, sicer državljanke Gambije, so ZDA sprejele nekaj tednov po tem, ko je ameriški zunanji minister Mike Pompeo napovedal omejitev za osebje sodišča, ki bi preiskovalo ravnanje ameriškega osebja oziroma ameriških zaveznikov.

"Potrdimo lahko, da so ameriške oblasti tožilki preklicale vizum za vstop v ZDA," so v izjavi potrdili v pisarni tožilke. Kot so navedli, je v skladu z rimskim statutom, ki ureja delovanje MKS-ja in ki ga ZDA niso nikoli ratificirale, tožilka vedno delovala neodvisno in nepristransko.

Sorodna novica Ameriško zaničevanje Mednarodnega kazenskega sodišča kot priznanje njegovega pomena

Tudi v prihodnje bo predano in profesionalno izvajala svoje zakonske dolžnosti, so navedli.

Odločitev ZDA naj tako ne bi vplivala na Fatou Bensouda, če bo ta potovala v New York, kjer Varnostni svet ZN-a redno obvešča o preiskavah.

Bensouda je novembra 2017 prosila sodnike MKS-ja, naj ji dovolijo odpreti preiskavo o domnevnih vojnih zločinih, ki naj bi jih v Afganistanu zagrešili talibani, afganistanske vladne sile in mednarodne sile, vključno z ameriškimi vojaki. Sodišče še ni odločilo, ali bo sprožilo celotno preiskavo.

Se je pa na samo možnost preiskave ostro odzvala administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Pompeo je 15. marca dejal, da Mednarodno kazensko sodišče napada ameriško vladavino prava. Napovedal je politiko vizumskih omejitev za tiste, ki bi bili neposredno odgovorni za kakršno koli preiskavo ameriškega osebja.

Spomnimo, na začetku septembra lani je ameriški svetovalec za državno varnost John Bolton sodnikom in tožilcem sodišča zagrozil s prepovedjo vstopa v ZDA, zamrznitvijo oziroma odvzemom njihovega premoženja v ameriškem finančnem sistemu in s pregonom pred ameriškimi sodišči, enake grožnje pa je namenil tudi podjetjem in državam, ki bi MKS-ju kakor koli pomagale pri preiskavi ameriških državljanov.