Od konca devetdesetih let naj bi zaradi predoziranja umrlo 400.000 Američanov. Foto: AP
Od konca devetdesetih let naj bi zaradi predoziranja umrlo 400.000 Američanov. Foto: AP

Ameriški minister za zdravje Alex Azar je novico označil za "resnično zmago". Služila naj bi kot spodbuda za vse Američane, ki se ukvarjajo z vprašanjem odvisnosti od mamil in njenim zdravljenjem, je dejal.

Stopnja nenamernih poškodb, kar vključuje predoziranja, je nižja za 2,8 odstotka, kažejo podatki ameriškega Centra za nadzor bolezni (CDC).

Kot posledica opioidne krize, ki se je začela konec devetdesetih let 20. stoletja, naj bi zaradi predoziranja umrlo okoli 400.000 Američanov. Trg so namreč preplavila protibolečinska zdravila, ki pospešujejo odvisnost od mamil.

Kot ključni razlog za krajšanje pričakovane življenjske dobe v zadnjih letih se navaja visoka stopnja smrtnosti zaradi čezmernega odmerka mamil.

Število smrti zaradi srčnih bolezni in raka, vodilnih vzrokov smrtnosti v ZDA, medtem še naprej upada, in sicer za 0,8 oziroma 2,2 odstotka.

Upad števila smrti zaradi raka je povzročil 30-odstotno podaljšanje pričakovane življenjske dobe v letu 2018, je sporočil CDC.

Medtem ko se je skupno število smrti zaradi predoziranja zmanjšalo, pa se je smrtnost zaradi sintetičnih opioidov, kot je fentanil, povečala za 10 odstotkov. Število smrti zaradi kokaina se je od leta 2012 potrojilo.

10 glavnih vzrokov smrti, med katerimi so srčni napad, sladkorna bolezen in samomor, ostaja istih kot leta 2017. Teh deset vzrokov je tudi odgovornih za večino smrti.

Stopnja samomorov se je sicer povečala za 1,4 odstotka, stopnja večine drugih vodilnih vzrokov smrti pa se je v letu 2018 zmanjšala.

Kljub podaljšanju življenjske dobe je ta krajša kot najdaljša iz leta 2014, ko je znašala 78,9 leta, obenem pa je krajša od povprečja v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki združuje večinoma bogate države. To povprečje je v OECD-ju 80 let.

ZDA ostajajo povsem na repu bogatih držav na področju pričakovane življenjske dobe.