Ameriški predsednik Donald Trump je izstop ZDA iz WHO-ja napovedal že marca. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump je izstop ZDA iz WHO-ja napovedal že marca. Foto: Reuters

Do takrat morajo ZDA poravnavati svoje obveznosti do WHO.

Ameriški predsednik Donald Trump je umik države iz WHO-ja napovedal že marca, sredi najhujše svetovne pandemije v zadnjem stoletju, z utemeljitvijo, da WHO preveč gleda skozi prste Kitajski, od koder se je po svetu razširil novi koronavirus.

Aprila je nato Trump ustavil financiranje WHO-ja, 18. maja pa je dal organizaciji ultimat, naj izvede reforme, ali pa bodo ZDA po več kot 70 letih članstva izstopile.

Tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa Stephane Dujaricc je v torek sporočil, da je generalni sekretar kot depozitar ustanovne listine oziroma ustave WHO-ja iz leta 1946 zdaj v procesu verifikacije, ali so izpolnjeni pogoji za umik ZDA iz organizacije.

Ti določajo, da mora država, ki želi izstopiti, plačevati svoje prispevke še leto dni. ZDA na leto v proračun WHO-ja namenijo okoli 450 milijonov dolarjev, pri čemer za letos in starejše obveznosti dolgujejo še 200 milijonov dolarjev.

Ameriško zunanje ministrstvo je sicer v ponedeljek zagotovilo, da si bodo ZDA še naprej prizadevale za reforme WHO-ja, vendar ni jasno, na kakšen način.

Kritike iz obeh strank

Napoved o umiku v ZDA ni naletela na naklonjenost ne pri demokratih ne pri republikancih. Republikanski predsednik senatnega odbora za zdravstvo Lamar Alexander je dejal, da se ne strinja z odločitvijo vlade.

"Seveda je treba podrobno pogledati napake WHO-ja glede koronavirusa, vendar pa je čas za to po krizi, in ne sredi krize," je dejal.

"Predsednikov uradni umik iz WHO-ja je popoln nesmisel. Medtem ko je ogroženih na milijone življenj, predsednik pohablja mednarodna prizadevanja za zmago nad virusom," pa je sporočila demokratska predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi.

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je v torek že obljubil, da bo v primeru zmage na novembrskih volitvah po prevzemu položaja nemudoma preklical odločitev Trumpa o izstopu ZDA iz WHO-ja.

"Američani so varnejši, če sodelujejo pri krepitvi svetovnega zdravja. Prvi dan na položaju nas bom spet pridružil WHO-ju in obnovil naše vodenje na svetovnem odru," je sporočil Biden.