Foto: Reuters
Foto: Reuters

Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je dejal, da je že prišlo do povečanega povpraševanja, potem ko je bil prejšnji teden objavljen rezultat britanskega preizkusa zdravila.

Raziskovalci, ki jih je vodila ekipa z Univerze v Oxfordu, so dali omenjeni steroid okoli 2000 bolnikom, število smrti najhuje bolnih pa se je zmanjšalo za 35 odstotkov.

Vodja WHO-ja je dejal, da so podatki sicer še vedno preliminarni, a da so rezultati preizkusa deksametazona ponudili razlog za veselje. "Naslednji izziv je povečanje proizvodnje in hitra ter enakomerna distribucija deksametazona po svetu, pri čemer se bo treba osredotočiti na kraje, kjer je najbolj potreben," je dejal Tedros Adhanom Ghebreyesus.

V ZDA narašča število okuženih in mrtvih

V ZDA medtem še naprej narašča število okužb z novim koronavirusom in s tem povezanih smrtnih primerov. Vse slabši je položaj na jugu in zahodu države, kjer so državne in lokalne oblasti uvedle najmanj ukrepov proti širjenju pandemije. Doslej se je z virusom v ZDA potrjeno okužilo več kot 2,3 milijona ljudi, umrlo jih je več kot 120.000.

Trump je nedavno dejal, da je naročil upočasnitev testiranja za novi koronavirus. Foto: Reuters
Trump je nedavno dejal, da je naročil upočasnitev testiranja za novi koronavirus. Foto: Reuters

Število okužb narašča za približno 26.000 na dan, medtem ko je pred dvema tednoma za 21.000 na dan. Predsednik Donald Trump je na predvolilnem zborovanju v Tulsi v Oklahomi celo dejal, da je naročil upočasnitev testiranja, da bi bilo število potrjenih okužb manjše.

V nedeljo je v New Yorku zaradi covida-19 umrlo deset ljudi, kar je daleč pod aprilskim vrhuncem, ko je umiralo po 800 ljudi na dan. V bolnišnicah New Yorka se zdaj za covidom-19 zdravi le še 1122 ljudi, na višku pandemije aprila pa se jih je po skoraj 20.000.

V ponedeljek je v drugo fazo odpiranja po pandemiji stopilo tudi mesto New York, kjer je zaradi virusa umrlo najmanj 22.000 ljudi. Odprli so se frizerski saloni, bari in restavracije s strežbo na prostem in veletrgovine, kot je Macy's, čeprav tam zaposleni in obiskovalci nosijo maske, ni več preizkušanja ličil, oblačila pa ostanejo v kabini za pomerjanje 24 ur, preden jih vrnejo na police.

Zadeve se premikajo na bolje tudi v New Jerseyju, kjer so doslej našteli 170.000 okužb in skoraj 13.000 mrtvih. Na začetku julija se odpirajo igralnice v Atlantic Cityju, pa tudi restavracije s strežbo znotraj in konjske dirke. Kalifornija ima skoraj 180.000 okužb, vendar le nekaj več kot 5000 mrtvih.