Pompeo je na novinarski konferenci dejal, da sankcije in vizumske omejitve grozijo vsem, ki pomagajo Bensoudi pri tej preiskavi. "Danes smo naredili naslednji korak, ker ICC na žalost še naprej meri na Američane," je dodal.

Tožilka Mednarodnega kazenskega sodišča Fatou Bensouda, proti kateri so ZDA uvedle sankcije. Foto: EPA
Tožilka Mednarodnega kazenskega sodišča Fatou Bensouda, proti kateri so ZDA uvedle sankcije. Foto: EPA

Pompeo: Preiskave Američanov nezakonite, ker ZDA niso članice ICC-ja
Ameriška administracija je junija uvedla gospodarske sankcije proti uslužbencem ICC-ja, ki sodelujejo v preiskavi ameriških vojakov zaradi domnevnih vojnih zločinov v Afganistanu. Pompeo je danes zatrdil, da so preiskave Američanov nezakonite, ker ZDA niso včlanjene v ICC.

Na odločitev administracije predsednika Donalda Trumpa se je že odzval predsednik skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta ICC, južnokorejski sodnik O Gon Kvon. "Ostro zavračam takšne doslej ne videne in nesprejemljive ukrepe proti organizaciji, ustanovljeni z mednarodnopravno pogodbo. Služijo le slabitvi naših skupnih prizadevanj za boj proti nekaznovanosti za množična hudodelstva," je zapisal v izjavi za javnost.

Napovedal je, da se bo v kratkem sestal urad skupščine in proučil ukrepe ZDA ter spregovoril o potrebnih korakih. Vse pogodbenice in deležnike v sistemu Rimskega statuta je med drugim pozval, naj ponovijo svojo neomajno zavezo k sledenju in obrambi načel in vrednot iz te mednarodne pogodbe ter k ohranitvi njene celovitosti.

ICC ustanovljen leta 2002
Mednarodna skupnost je ICC ustanovila leta 2002 z namenom pregona vojnih zločinov, genocida in zločinov proti človečnosti, in sicer tam, kjer bi se storilci sicer lahko izognili roki pravice. ZDA se mu niso pridružile.