Mike Pompeo je razburil s svojimi izjavami. Foto: Reuters
Mike Pompeo je razburil s svojimi izjavami. Foto: Reuters

Pompeo je zaradi preiskave vojnih zločinov Američanov napadel ICC, sovražen pa je bil tudi do uslužbencev sodišča in celo njihovih družinskih članov. Novinarjem je ponovil, da je ICC "tako imenovano sodišče", ki se s poskusom pregona Američanov razkriva kot golo politično telo.

ICC še ni sprožil preiskave zločinov, ampak je dovolil možnost, da se ta lahko sproži, in sicer glede mučenja terorističnih osumljencev v tajnih zaporih Cie v Romuniji, Litvi in na Poljskem. Pompeo je dejal, da nasprotujejo vsem poskusom ICC-ja za prevzem jurisdikcije nad Američani: "Neprimernih in nepravičnih poskusov preiskave Američanov ne bomo prenašali."

Hkrati je izpostavil dva uslužbenca ICC-ja, ki naj bi pritiskala na tožilko Fatou Bensouda, da sproži preiskavo. "Preverjam informacijo in razmišljam o naslednjih korakih ZDA v odnosu do teh posameznikov. Želimo identificirati odgovorne za to pristransko preiskavo in njihove družinske člane, ki bodo morda želeli potovati v ZDA," je dejal Pompeo.

"Grožnje družinskim članom osebja ICC-ja, ki išče pravico, so novo dno tudi za to vlado. Namesto da bi preganjala mučitelje, Amerika obsoja preiskovalce in celo njihove družine, kar pomeni, da te vlade pravica niti najmanj ne zanima," je sporočil Daniel Balson iz organizacije Amnesty International USA. Ob tem je dodal: "Opredeliti ICC, ki že leta preganja najbolj grozljive zločine, kot sramoto, je res prava sramota."