V Teheranu naj bi bili na nove ameriške sankcije pripravljeni. Foto: Reuters
V Teheranu naj bi bili na nove ameriške sankcije pripravljeni. Foto: Reuters

"S tem želimo popolnoma ustaviti izvoz iranske nafte in tako iranskemu režimu odvzeti njihov glavni vir prihodkov," so sporočili iz Bele hiše. ZDA so po izstopu iz iranskega jedrskega sporazuma lani postopoma obnavljale sankcije proti Iranu. Državni sekretar Mike Pompeo je dejal, da želijo s sankcijami prisiliti Iran, da se začne "obnašati kot normalna država".

Ameriško potezo pa je pozdravil izraelski premier Benjamin Netanjahu.

ZDA so uvedle sankcije za države, ki bi uvažale nafto iz Irana. Začasno pa so za šest mesecev, do 1. maja 2019, izjemo dovolile osmim državam, in sicer: Južni Koreji, Indiji, Kitajski, Turčiji, Japonski, Tajvanu, Italiji in Grčiji. Naštete države naj bi postopoma zmanjševale nabavo oziroma uvoz iranske nafte.

Iz Bele hiše so sporočili, da bosta ameriški zaveznici pri sankcioniranju Irana ‒ Savdska Arabija in Združeni arabski emirati ‒ s povečano proizvodnjo nadomestili izpad iranske nafte, da ta ne bo negativno vplival na trg. To so potrdili tudi v Savdski Arabiji, kjer je minister za nafto Khalid al Falih poudaril, da bodo stabilizirali trg.

Ameriški predsednik Donald Trump ne bo več dopuščal izjem pri sankcioniranju uvoza nafte iz Irana, ki jih je lani jeseni omogočil osmim državam. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump ne bo več dopuščal izjem pri sankcioniranju uvoza nafte iz Irana, ki jih je lani jeseni omogočil osmim državam. Foto: Reuters

Ukrep bi prizadel Turčijo in Kitajsko

Medtem ko so nekatere države že skoraj prenehale kupovati iransko nafto, pa bi ponedeljkova odločitev ZDA lahko precej bolj prizadela Kitajsko in Turčijo in še poslabšala odnose z ZDA.

Ameriški državni sekretar Pompeo je ob tem ocenil, da je Iran zaradi lani novembra uvedenih sankcij "izgubil že na milijarde dolarjev, s katerimi bi financiral teroristične organizacije, razvijal jedrsko orožje in financiral upornike v Jemnu".

Teheran pripravljen

Konec uvoza nafte iz Irana

V Teheranu po poročanju tujih tiskovnih agencij poudarjajo, da so pripravljeni na ameriške ukrepe. Ob tem so ponovili grožnje, da bo v primeru sankcij pri izvozu nafte Iran blokiral prevoz nafte čez strateško pomembno ožino Hormuz pri Perzijskem zalivu.

ZDA so lani odstopile iz leta 2015 podpisanega celovitega dogovora o iranskem jedrskem programu, ki so ga podpisale še Velika Britanija, Francija, Kitajska, Rusija in Nemčija, saj je Trump ocenil, da je ta nedelujoč. Znova je vzpostavil številne sankcije, da bi Iran prisilil, da omeji razvoj jedrskih in raketnih programov.