Novi ameriški ukrep proti Teheranu bo še dodatno zaostril odnose med Iranom in ZDA. Foto: Reuters
Novi ameriški ukrep proti Teheranu bo še dodatno zaostril odnose med Iranom in ZDA. Foto: Reuters

Revolucionarna garda je elitna vojaška enota Irana. To je prvič, da ZDA na seznam terorističnih organizacij uvrščajo vojaško enoto kakšne druge države.

Namen ameriškega predsednika Donalda Trumpa je sporočilo, da Iran ni le država podpornica terorizma, ampak da "revolucionarna garda aktivno sodeluje pri tem in promovira terorizem". Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je ob tem opozoril vse banke in podjetja pred posledicami, če bodo sodelovala z iransko revolucionarno gardo. "Banke in podjetja po svetu imajo jasno dolžnost, da preverijo, ali njihovi poslovni partnerji ne sodelujejo z gardo," je pojasnil.

Iran napovedal protiukrepe

Ob tem pa je tudi iranski vrhovni varnostni svet enote ameriške vojske v regiji označil za teroristične skupine, ZDA pa za državo podpornico terorizma. Še pred tem je iranski zunanji minister Džavad Zarif v pismu pozval predsednika Hasana Rohanija, naj ameriške sile na Bližnjem in Srednjem vzhodu uvrsti na seznam terorističnih skupin. Te enote so med drugim aktivne v Afganistanu, Iraku, Siriji in Jemnu.

Iranski zunanji minister Džavad Zarif je že v nedeljo sporočil, da bo to le še ena ameriška katastrofa, in opozoril ZDA pred posledicami. Po njegovi oceni k takšni potezi poziva izraelski premier Benjamin Netanjahu oz. njegovi podporniki v ZDA. Trump bi moral vedeti bolje, kot da se ga zavede v še eno ameriško katastrofo, je v nedeljo tvitnil minister.