Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsednik ZDA Joe Biden je v ponedeljek kongresne voditelje obeh strank povabil na sestanek o tem vprašanju 9. maja v Beli hiši.

Zadnje smernice ministrice povečujejo pritisk na kongresne voditelje in Belo hišo ter določajo krajši rok za sklenitev težko dosegljivega dogovora o dvigu zgornje meje dolga. Republikanci v predstavniškem domu kongresa so pred kratkim potrdili predlog zakona za dvig meje, vendar ta predvideva radikalno zmanjšanje proračunske porabe, ki za Belo hišo ni sprejemljivo.

Biden je povabil oba voditelja, demokratov in republikancev, v senatu in predstavniškem domu kongresa na sestanek 9. maja, na katerem naj bi se dogovorili o povišanju sedanje meje 31.400 milijard dolarjev, s čimer bi se izognili katastrofi. Povabljeni so vodja demokratske večine v senatu Chuck Schumer, vodja manjšine republikanec Mitch McConnell, predsednik predstavniškega doma republikanec Kevin McCarthy in vodja demokratov Hakeem Jeffries.

Finančna ministrica Janet Yellen. Foto: Reuters
Finančna ministrica Janet Yellen. Foto: Reuters

Senatni republikanci so predsednika pohvalili, ker je upošteval pozive, naj se sestane z McCarthyjem, in vztrajali, da je čas, da se Bela hiša začne resno pogajati o zmanjšanju porabe. Demokratski voditelji pa še naprej vztrajajo, naj republikanci dvignejo mejo zadolževanja brez pogojevanja, in predlagajo, da se o zmanjšanju porabe pogajajo pri sprejemanju letnih proračunov, saj gre pri meji javnega dolga za dolg, ki je že ustvarjen, ne pa za novo zadolževanje.

Ministrica Yellen je v ponedeljkovem pismu vodilnim članom kongresa opozorila, da je denarni tok zvezne vlade spremenljiv in bi se lahko datum padca v plačilno nesposobnost države še vedno zgodil več tednov pozneje od najslabše napovedi.

"Glede na trenutne napovedi je nujno, da kongres čim prej ukrepa in zviša ali začasno odloži omejitev dolga na način, ki bo zagotovil dolgoročnejšo gotovost, da bo vlada še naprej plačevala svoje obveznosti," je dejala.

Nestrankarski Kongresni proračunski urad je v začetku leta ocenil, da bo zvezna država bankrotirala – če se meja dolga ne dvigne – septembra. Zdaj je proračunski urad kongresa ponovil oceno ministrice Yellen in v ponedeljek prav tako opozoril, da obstaja bistveno večje tveganje, da bo v začetku junija zmanjkalo možnosti zadolževanja, ker je bilo davčnih prilivov letos manj od pričakovanih.