Srečanje med voditeljema je trajalo kar štiri ure. Foto: Reuters
Srečanje med voditeljema je trajalo kar štiri ure. Foto: Reuters

"Spet začenjamo neposredno, odprto, jasno komunikacijo med državama," je dejal Biden po srečanju ob robu vrhunskega zasedanja azijsko-tihomorskega gospodarskega sodelovanja (Apec) v San Franciscu. Voditelja sta se iz oči v oči srečala po več kot letu dni. "Zaradi pomanjkanja komunikacije se zgodijo različni zdrsi, a zdaj bova imela vzpostavljeno neposredno povezavo. Samo dvignila bova telefon in se pogovorila. To so bili zelo produktivni in konstruktivni pogovori," je dodal.

Kitajska vojska je stike z ameriško prekinila lani, potem ko je takratna predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi obiskala Tajvan, ki ga ima Peking za svoje ozemlje. "Trenutno pomanjkanje stikov med vojskama je neodgovorno in nevarno," je povedal Biden.

Neimenovani visoki predstavnik njegove vlade je novinarjem pojasnil, da bodo obnovili neposredne stike med obrambnima ministroma obeh držav, med načelnikoma generalštabov, poveljnikoma tihomorskih sil in med kapitani posameznih ladij.

"Državo vodi na način, ki se razlikuje od našega"

A pogovori niso prinesli skupne izjave voditeljev, tudi zapisnik pogovorov ni dostopen javnosti. Poleg tega je Biden v odgovoru novinarju ponovil svoje mišljenje, da ima Šija za "diktatorja". "Je diktator v smislu, da vodi državo na podlagi oblike vladavine, ki se popolnoma razlikuje od naše," je dejal. Ko je Biden junija izrekel podoben komentar, so se kitajski uradniki jezno odzvali in ga označili za "skrajno absurdnega in neodgovornega".

Predsednika sta se tudi dogovorila, da si bosta prizadevala za povečanje potniškega letalskega prometa med državama. Foto: Reuters
Predsednika sta se tudi dogovorila, da si bosta prizadevala za povečanje potniškega letalskega prometa med državama. Foto: Reuters

Omejitev pretoka fentanila v ZDA

Poleg ponovne vzpostavitve vojaških komunikacij sta obe strani napovedali več drugih sporazumov na področjih, ki so v zadnjem času postala vir napetosti. Med njimi je bilo tudi sprejetje ukrepov za boj proti pretoku fentanila v ZDA, ki je prispeval k povečanju števila smrtnih primerov v tej držav zaradi prevelikega odmerka. Kitajska proizvodna podjetja so vir ne le samega sintetičnega opioida, temveč tudi predhodnih kemikalij, ki jih je mogoče kombinirati za njegovo proizvodnjo. "Prizadevamo si, da bi močno zmanjšali pretok teh kemikalij iz Kitajske na zahodno poloblo. To bi lahko rešilo veliko življenj," je dejal Biden. V skladu z dogovorom bo Kitajska ukrepala proti podjetjem, ki izdelujejo te kemikalije.

Voditelja sta razpravljala tudi o spopadih v Gazi. Eden od visokih ameriških uradnikov je novinarjem povedal, da je Biden Kitajsko prosil, naj uporabi svoj vpliv na Iran in ga prepriča, naj ne sprejema ukrepov, ki bi lahko še poslabšali razmere.

To je bilo njuno prvo dvostransko srečanje po več kot letu dni. Foto: Reuters
To je bilo njuno prvo dvostransko srečanje po več kot letu dni. Foto: Reuters

Pozivi k umiritvi napetosti

Biden je ob tem po poročanju dopisnika RTV Slovenija Andreja Stoparja zatrdil, da je prepričan, da napeti odnosi med državama ne bodo prerasli v konflikt: "Zagotoviti moramo, da konkurenčnost, ki jo moramo obravnavati zelo odgovorno, ne bo prerasla v konflikt. To želijo ZDA, in to nameravamo doseči. Obenem pa menim, da svet od naju pričakuje odkrito izmenjavo stališč. Odgovorna sva svojim ljudem in svetu, zato morava sodelovati, kar je v obojestranskem interesu. Svetovni izzivi, s katerimi se spoprijemamo, od podnebnih sprememb do boja proti tihotapljenju mamil, vse do umetne inteligence, vse to zahteva skupna prizadevanja."

Ši pa je dejal: "Še zmeraj menim, da konkurenčnost velesil ni prevladujoča smernica sodobnosti in da ne more rešiti težav, s katerimi se spoprijemajo Kitajska in ZDA, pa tudi svet na splošno. Planet Zemlja je dovolj velik, da lahko uspevata obe državi, uspeh ene pa je priložnost za drugo državo. Objektivno dejstvo je, da se ZDA in Kitajska razlikujejo glede na zgodovinsko izkušnjo, kulturo, družbeni sistem in razvojno pot. Ampak dokler se državi spoštujeta, sobivata v miru in sodelujeta v obojestransko korist, bosta popolnoma zmožni preseči razlike in najti pravo pot proti obetavni prihodnosti dvostranskih odnosov."

Tajvan še vedno ostaja trd oreh

ZDA in Kitajska nameravajo skupaj nastopiti proti podnebnim spremembam in pospešiti prehod od fosilnih k alternativnim virom energije. Poleg tega sta imela voditelja dolg pogovor o Tajvanu. Ši je Bidna opozoril pred poskusom oboroževanja Tajvana in ga pozval, naj podpre mirno združitev Kitajske. "Kitajska bo izvedla združitev, in tega ni mogoče ustaviti," je povedal Bidnu, sodeč po sporočilu kitajskega zunanjega ministrstva.

Na dvostranskem srečanju, ki je trajalo več kot štiri ure, je Ši Bidnu tudi zagotovil, da Kitajska ne želi preseči ali strmoglaviti ZDA, ob tem pa poudaril, da tudi ZDA ne bi smele zatirati ali omejevati Kitajske, ki ne bo sledila stari poti kolonializma niti ne bo sledila napačni poti hegemonije.

Biden in Ši želita izboljšati odnose