Ši je Gatesa sprejel v pekinškem državnem protokolarnem objektu, kjer kitajski voditelji tradicionalno sprejemajo visoke tuje goste. Foto: EPA
Ši je Gatesa sprejel v pekinškem državnem protokolarnem objektu, kjer kitajski voditelji tradicionalno sprejemajo visoke tuje goste. Foto: EPA

Ši je na srečanju izrazil veselje, da po treh letih spet vidi Gatesa, ki je po njegovih besedah tudi prvi ameriški prijatelj, s katerim se je srečal letos.

"Pogosto pravim, da je temelj odnosov med ZDA in Kitajsko v ljudeh. Zaupam v ameriške ljudi," je Ši dejal na videoposnetku, ki ga je objavila državna televizija CCTV.

"V trenutnih razmerah v svetu lahko izvajamo različne dejavnosti, ki koristijo tako našima državama in ljudem kot človeštvu kot celoti," je dejal Gates, ki je v Peking prispel v sredo

Soustanovitelj ameriškega tehnološkega velikana je dejal, da je "počaščen", ker se je imel priložnost srečati s kitajskim predsednikom. "Vedno sva imela odlične pogovore ... zelo razburljivo je, da sem se vrnil," je zatrdil.

V osebnem blogu je Gates zapisal, da sta s Šijem razpravljala o svetovnih zdravstvenih in razvojnih izzivih, kot so neenakost v zdravju in podnebne spremembe.

Pomembna tema pogovorov je bila po poročanju Reutersa tudi umetna inteligenca, pri čemer je Ši pozdravil namero ameriških tehnoloških podjetij, vključno z Microsoftom, ki je pripravljena prinesti tehnologijo umetne inteligence na Kitajsko.

Eden od neimenovanih virov blizu pogovorov je za Reuters povedal, da sta Gates in Ši razpravljala tudi o poslovnem razvoju Microsofta na Kitajskem.

A vsebine pogovorov o umetni inteligenci kitajske oblasti niso razkrile v uradnem poročilu o srečanju, o tem tudi ni pisal niti Gates v svojem blogu.

Ši je že pred kratkim dejal, da mora Kitajska izkoristiti možnosti, ki jih umetna inteligenca ponuja za gospodarski razvoj, ob tem pa opozoril na tveganja, ki jih prinaša, zaradi katerih pripravljajo zakonodajo in pravila za njen razvoj.

Do srečanja med Gatesom in Šijem prihaja v času, ko so odnosi med ZDA in Kitajsko na najnižji točki v zadnjih desetletjih. ZDA so tako uvedel številne izvozne omejitve, ki so usmerjene v kitajski razvoj umetne inteligence. Kitajska je odgovorila s prepovedjo prodaje za nekatera ameriška podjetja, kot je proizvajalec čipov Micron.

Kitajsko je od ukinitve strogih proticovidnih ukrepov konec lanskega leta obiskalo še več direktorjev zahodnih podjetij, a nihče od njih se ni imel priložnosti srečati s predsednikom Šijem.

Leta 2020 se je Ši v pismu zahvalil Gatesu in fundaciji Bill & Melinda Gates za pomoč Kitajski, vključno s petimi milijoni dolarjev za boj proti covidu-19.  Foto: EPA
Leta 2020 se je Ši v pismu zahvalil Gatesu in fundaciji Bill & Melinda Gates za pomoč Kitajski, vključno s petimi milijoni dolarjev za boj proti covidu-19. Foto: EPA

Blinken na obisk v Peking

V nedeljo na obisk na Kitajsko prihaja ameriški zunanji minister Antony Blinken, ki bi moral Peking obiskati že februarja, a so obisk takrat ZDA prestavile po aferi s kitajskim vohunskim balonom, ki so ga prestregli Američani.

Za zdaj še ni potrjeno, da se bo Blinken srečal tudi s Šijem, toda po ocenah poznavalcev bi bilo zelo nenavadno, da bi kitajski predsednik sprejel ameriškega poslovneža, ne pa ameriškega zunanjega ministra.

Pričakovanja, da bo Blinken dosegel napredek pri odpravljanju dolgega seznama sporov med državama, so majhna, a v Washingtonu upajo, da bo obisk nekoliko umiril napetosti v odnosih.

To bo sicer najvišji uradni obisk predstavnika ameriške vlade v Pekingu, odkar je Joe Biden januarja leta 2021 prevzel položaj predsednika ZDA. To bo tudi prvi obisk vodje ameriške diplomacije v Pekingu po Miku Pompeu leta 2018.

Peking obtožuje ZDA hegemonističnega ravnanja

Ameriški uradniki so v sredo na informativnem sestanku pred potovanjem povedali, da ne pričakujejo, da bo potovanje prineslo preboj v odnosih med ZDA in Kitajsko. Za ameriško stran je pomembno, da bo potekala odkrita in konstruktivna razprava.

Kako težko bo to, med drugim priča torkov telefonski pogovor Blinkna s kitajskim zunanjim ministrom Čin Gangom, ki ga je pozval, naj se ZDA nehajo vpletati v kitajske zadeve. Kitajsko zunanje ministrstvo je danes opozorilo, da se ZDA s Kitajsko ne smejo ukvarjati s pozicije moči.

"Ne gre za tako imenovano odgovorno tekmovanje, temveč za skrajno neodgovorno hegemonistično ravnanje, ki bo Kitajsko in ZDA le potisnilo v konfrontacijo," je novinarjem dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Vang Venbin.

Sorodna novica Čin Gang pozval Blinkna, naj se ZDA prenehajo vmešavati v notranje zadeve Kitajske

Priprave na morebitno srečanje Šija in Bidna

Obisk Blinkna bi lahko pripravil teren za napovedano srečanje med Bidnom in Šijem enkrat letos.

Ameriški uradniki pričakujejo, da bo Blinknov obisk utrl pot za več dvostranskih srečanj v prihodnjih mesecih, vključno z obiskoma ameriške finančne ministrice Janet Yellen in ministrice za trgovino Gine Raimondo v Pekingu.

Dvostranske vezi so se poslabšale na vseh področjih, pri čemer je najbolj občutljivo vprašanje Tajvana, ki ga ima Kitajska za del svojega ozemlja in v bližini otoka redno izvaja vojaške vaje.

ZDA in Kitajska so v sporu tudi glede drugih vprašanj, od trgovine in mikročipov do človekovih pravic.

Ameriški uradniki so pred obiskom povedali, da je vzpostavitev kanalov za krizno komuniciranje za zmanjšanje tveganja glavna prednostna naloga.