Ljudje so v rokah držali fotografije svojih otrok, ki so bili žrtev izkoriščanja ali nadlegovanja na omrežjih. Foto: Reuters
Ljudje so v rokah držali fotografije svojih otrok, ki so bili žrtev izkoriščanja ali nadlegovanja na omrežjih. Foto: Reuters

V senatnem odboru za pravosodje so demokrati in republikanci direktorje družb Meta, X, TikTok, Snap in Discord štiri ure zasliševali glede domnevne škode, ki jo na svojih platformah povzročajo mladim uporabnikom. Za direktorji petih tehnoloških velikanov pa so sedele družine, katerih otroci so se po njihovih trditvah zaradi objav na omrežjih, predvsem zaradi spolnega izkoriščanja ali nadlegovanja, poškodovali ali si vzeli življenje. V rokah so držali fotografije svojih otrok.

Direktorji so se spopadli z obtožbami, da ne storijo dovolj za zaščito otrok na spletnih platformah, kjer so izpostavljeni nasilju, nadlegovanju in spolnim izprijencem. Nekateri mladi so zaradi tega tudi storili samomor.

Zuckerberg: Družbeni mediji niso škodljivi za duševno zdravje mladih

Zuckerberg, izvršni direktor Mete, ki ima v lasti Facebook in Instagram, je zato med zaslišanjem vstal in se opravičil družinam žrtev, ki so bile zbrane v dvorani. Dodal je, da je bila varnost na spletu izziv od začetka interneta. "Ko kriminalci razvijajo taktike, moramo mi razvijati našo obrambo," je dejal in dodal, da raziskave kažejo, da družbeni mediji niso škodljivi za duševno zdravje mladih.

Mark Zuckerberg je zatrdil, da v Meti delajo vse za večjo varnost uporabe omrežij med mladoletnimi. Foto: Reuters
Mark Zuckerberg je zatrdil, da v Meti delajo vse za večjo varnost uporabe omrežij med mladoletnimi. Foto: Reuters

Demokratski senator Dick Durbin mu je odgovoril, da to ni povezano z realnostjo. "Ni ga starša v tej dvorani, ki ni videl, kako se mu otrok spreminja pred očmi zaradi čustvenih izkušenj na družbenih medijih," je dejal. "Gospod Zuckerberg, vi in podjetja pred nami (...) vem, da tega niste nameravali, ampak vaše roke so krvave. Vaš izdelek ubija ljudi," pa mu je očital republikanski senator Lindsey Graham.

Meta je sporočila, da je od leta 2016 vložila v okrepitev varnosti 20 milijard dolarjev in napovedala, da bo odslej na Facebooku in Instagramu blokirala neposredna sporočila neznancev mladim. Mlajši od 16 let lahko od zdaj komunicirajo le z osebami, s katerimi so že povezani. Za najstnike nameravajo tudi omejiti dostop do določenih vsebin, na primer razprav o samomoru in raznih motnjah.

Demokratski senator Richard Blumenthal je dejal, da Meta zavaja glede na razkrite dokumente podjetja, ki dokazujejo, da je bil Zuckerberg proti okrepitvi ekip, ki spremljajo nevarnosti na družbenih medijih za najstnike. Zaradi tega Meto sicer toži 40 zveznih držav.

Direktor TikToka Šov Zi Čev je moral večkrat odgovoriti na vprašanje, ali je član kitajske komunistične partije. Foto: Reuters
Direktor TikToka Šov Zi Čev je moral večkrat odgovoriti na vprašanje, ali je član kitajske komunistične partije. Foto: Reuters

TikTok obljubil dve milijardi dolarjev za večjo varnost

Direktor TikToka Šov Zi Čev pa je dejal, da so vprašanja, o katerih razpravljajo, nočna mora vsakega starša, česar se zaveda, saj ima tri majhne otroke. "Vložili bomo dve milijardi dolarjev v področje zaupanja in varnosti. Samo letos na tem dela 40.000 varnostnih profesionalcev," je dejal. Senatorji so ga tudi vprašali, ali njegovo podjetje podatke o ameriških uporabnikih deli s kitajsko vlado, kar je zanikal in pojasnil, da prihaja iz Singapurja, poroča BBC. Šov je ob tem priznal, da njegovi otroci TikToka ne morejo uporabljati, saj zakon v Singapurju mlajšim od 13 let prepoveduje, da ustvarijo svoj račun.

Zuckerberg in Šov sta bila edina, ki sta pristala na prostovoljno pričanje, preostali so sprva zavrnili pričanje, zato so prejeli vladne pozive. Tako Meta kot TikTok sta zatrdila, da imata 40.000 moderatorjev, ki skrbijo za primerne spletne vsebine, Snap jih ima 2300, X 2000 in Discord "nekaj sto".

Zuckerberg in drugi direktorji so ob tem zagotovili, da so pripravljeni na sodelovanje s kongresom pri sprejemanju ustrezne zakonodaje za izboljšanje varnosti za otroke.

Zuckerberg se je opravičil družinam žrtev spletnega nasilja