Mihael Sakašvili je prejšnji teden v pismu, ki ga je objavil prek svojega odvetnika, zatrdil, da se boji za svoje življenje. Foto: Reuters
Mihael Sakašvili je prejšnji teden v pismu, ki ga je objavil prek svojega odvetnika, zatrdil, da se boji za svoje življenje. Foto: Reuters

53-letnika so ponoči iz zaporniške prepeljali v vojaško bolnišnico v mestu Gori, 70 kilometrov severozahodno od prestolnice Tbilisi, so poročali gruzijski mediji. To je potrdil eden od njegovih odvetnikov. Njegov osebni zdravnik je medtem dejal, da je Sakašvili končal gladovno stavko.

"Še vedno je v kritičnem stanju, na oddelku za intenzivno nego," je povedal Nokoloz Kipšidze in dodal, da se bo Sakašvili "znova začel prehranjevati v soboto".

Sakašvilija so zaradi nezakonitega vstopa v državo aretirali 1. oktobra, ko se je vrnil iz izgnanstva v Ukrajini. V zaporu se je Sakašvili odločil za gladovno stavko, po 39 dneh zavračanja hrane pa so ga oblasti premestile na intenzivni oddelek zaporniške klinike, čeprav so jih zdravniki pozvali, naj ga zdravijo v civilni bolnišnici.

Gruzijske oblasti so sprva zavrnile zdravniška priporočila, vendar je pravosodni minister Rati Bregadze v petek dejal, da so pripravljeni preseliti Sakašvilija v vojaško bolnišnico, "kjer bo država lahko zaščitila njegovo zdravje in varnost".

Odločitev pravosodja je pozdravila tudi gruzijska predsednica Salome Zurabišvili. "Ta odločitev je v celoti v skladu z zahtevo Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu," je dejala.