Savdska Arabija je sklicala konferenco v sklopu mednarodnih prizadevanj za politično rešitev pet let trajajoče vojne v Siriji. Foto: Reuters
Savdska Arabija je sklicala konferenco v sklopu mednarodnih prizadevanj za politično rešitev pet let trajajoče vojne v Siriji. Foto: Reuters
Sirski uporniki
Sirske uporniške skupine se ne strinjajo glede tega, ali bi bile pripravljene v boju proti IS-ju sodelovati z Rusijo. Foto: Reuters

A odločitev Savdske Arabije, ki na tridnevno konferenco ni povabila največje kurdske Stranke demokratične zveze (PYD) niti njenega krila skupine Zaščitne enote kurdskega ljudstva (YPG) in Sirske demokratične sile (SDF), je že zanetila nove zamere. Kurdski predstavniki so zato organizirali svoje srečanje, ki bo v mestu Hasakah na severovzhodu Sirije.

Na konferenci prav tako ne bo predstavnikov skupine Fronta al Nusra, ki so jo ZDA in ZN uvrstili na seznam terorističnih skupin, sirski opozicijski voditelji pa so jih pozvali, naj se oddaljijo od teroristične mreže Al Kaide.

Na sredozemsko obalo Sirije je medtem prispela ruska podmornica na dizelski pogon Rostov na Donu z manevrirnimi raketami za napade na kopnem in obstreljevanje ladij, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ruska vojska je s podmornice že izvedla prvi napad, je sporočil ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Kot je dejal, sta bili tarča ruskih napadov "dve utrdbi teroristov" v sirskem mestu Raka, ki velja za glavno oporišče IS-ja v Siriji.

Ruska mornarica že od oktobra sodeluje v ruski vojaški kampanji v podporo režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada.


Razpad Fronte al Nusra?

Konference pa se bodo udeležili zavezniki al Nusre na terenu. "Če bodo pogovori v Riadu uspešni, se lahko zgodi, da se bodo nekatere skupine oddaljile od al Nusre. Obstaja celo možnost, da v skupini nastane razkol. Nekateri bi se lahko pridružili IS-ju, drugi pa skupini Ahrar al Šam," je po poročanju Al Džazire dejal strokovnjak za Sirijo Marwana Kabalana. Skupina Ahrar al Šam je izredno močna skupina, ki ima v Siriji več tisoč pripadnikov, ZDA pa so sodelovanje z njo zavrnile prav zaradi povezav s Fronto al Nusro.

Savdska Arabija je sklicala konferenco v sklopu mednarodnih prizadevanj za politično rešitev pet let trajajoče vojne v Siriji in ob potrebi, da predstavniki sirske opozicije oblikujejo delegacijo, ki bo na mirovnih pogajanjih s sirsko vlado oblikovala skupna stališča. To pa bo težko. Čeprav imajo opozicijske skupine isti cilj - odstavitev sirskega predsednika Bašarja Al Asada -, imajo različne vizije o tem, kakšna naj bi bila prihodnost države. Prav tako je vprašanje, ali bo Savdski Arabiji, če bi ji uspelo poenotiti stališče skupin, uspelo o sodelovanju prepričati tudi Rusijo, ki je glavni podpornik sirskega predsednika.

Seznam terorističnih skupin
Konec oktobra so se na Dunaju sešli zunanji ministri ZDA, Rusije, Turčije in Savdske Arabije, ki so hoteli oblikovati izhodišče za začetek novega mirovnega procesa, ki bi prinesel konec vojne v Siriji. A strinjali so se le glede tega, da se mora vojna končati s politično rešitvijo, soglasja pa niso dosegli glede (ne)odhoda predsednika Al Asada. "Jasno je nekaj, skupine, ki ne bodo podprle dunajskega procesa, bodo označene za teroristične organizacije," je še dejal Kabalan.

Nalogo sestaviti seznam skupin, ki bi jih lahko potencialno označili za teroristične, so države zaupale Jordaniji. Skupine, ki bodo uvrščene na ta seznam, ne bodo povabljene na mirovna pogajanja s sirsko vlado in ne bodo imele nobene moči pri oblikovanju novega dogovora. Na tem mirovnem pogovoru bodo v nasprotju s konferenco v Riadu navzoči predstavniki Kurdov (PYD, YPG, SDF), ki sodelujejo v zračnih napadih koalicije zahodnih držav pod vodstvom ZDA v Siriji, Turčija, ki sicer podpira sirsko opozicijo, pa omenjene kurdske stranke uvršča na seznam terorističnih organizacij.