Savdski prestolonaslednik bin Salman je dejal, da bo tudi Riad razvil jedrsko orožje, če ga bo razvil Teheran. Foto: EPA
Savdski prestolonaslednik bin Salman je dejal, da bo tudi Riad razvil jedrsko orožje, če ga bo razvil Teheran. Foto: EPA
Ajatola Ali Hamenej
Bin Salman je iranskega vrhovnega voditelja Alija Hameneja primerjal s Hitlerjem. Foto: EPA

"Savdska Arabija noče jedrske bombe, vendar pa bo brez dvoma sledila Iranu, če jo bo ta razvil," je v danes objavljenem izseku nedeljskega intervjuja za ameriško televizijsko mrežo CBS povedal Salman.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je prestolonaslednik ob tem iranskega vrhovnega voditelja, ajatolo Alija Hameneja, označil za "novega Hitlerja". "Na Bližnjem vzhodu želi ustvariti svoj projekt, kot se je v svojem času želel razširiti Hitler," je pojasnil princ. "Številne države po svetu in Evropi se tedaj niso zavedale, kako nevaren je Hitler, dokler se ni zgodilo, kar se je. Nočem, da se kaj takega zgodi na Bližnjem vzhodu," je dodal.

Celoten intervju bo objavljen v nedeljo, dva dni pred Salmanovim obiskom pri ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu v Washingtonu.

Izjave Mohameda bin Salmana sicer prihajajo v času zaskrbljenosti zaradi morebitnega novega jedrskega oboroževanja na Bližnjem vzhodu. Trump je namreč zagrozil z izstopom ZDA od jedrskega sporazuma z Iranom, ki omejuje njegov jedrski program, za katerega je Teheran ves čas trdil, da je zgolj civilne narave. Na Bližnjem vzhodu je sicer edina država z jedrskim orožjem Izrael.

Riad bi gradil jedrske reaktorje
Savdska Arabija je medtem pospešila načrte za gradnjo 16 jedrskih reaktorjev v prihodnjih dveh desetletjih. Kot sporoča Riad, je namen tega zmanjšati odvisnost države od nafte, vendar pa bi lahko po mnenju analitikov to vodilo tudi v razvoj jedrskega orožja. Savdske oblasti trdijo, da bo njihov jedrski program transparenten.