Alenka Bratušek je zadnja v vrsti poslank, ki so bile deležne dvomljivih opazk SDS-a. Foto: BoBo
Alenka Bratušek je zadnja v vrsti poslank, ki so bile deležne dvomljivih opazk SDS-a. Foto: BoBo
SDS-ov tvit. Foto: Twitter
(Berlusconijeva) deželna poslanka v Lombardiji, Nicole Minetti, je bila deležna precej opazk na račun svojega videza. Foto: EPA
Cécile Duflot v svoji 'pohujšljivi' obleki. Foto: Reuters

Tvit je bil sicer v slogu stranke, ki jo kritiki obtožujejo, da se na tem družbenem omrežju redno spušča na precej nizko raven komunikacije.
Na omenjeni zapis so se - prav tako prek Twitterja - odzvali številni in ga obsodili. Darko Krajnc (SMS - Zeleni) tako: "Očitno bo morala #KPK preiskati povezavo med članstvom v nadzornem svetu in dolžino krila ter ugotoviti razmerja z javnimi funkcijami!? #SLO" Bogdan Biščak: "Tole SDSovsko pamerovanje o dolžini krila Bratuškove pa precej spominja na slavno pismo njihovega ribniškega župana. #zarobljeniseksizem".
Odbor.si: "Izjava o dolžini krila ge. Bratušek je nedopusten šovinizem in seksizem, ki si ga vladajoča stranka ne more privoščiti. Sramota." Barbara Nemec: "Stranka se je znašla v lastnem purgatoriju. Zahteva, da naj ponudijo novega mandatarja če upajo. Potem mu merijo dolžino krila. #podkritiko". In še strankarska kolegica Bratuškove Tamara Vonta: "Spoštovano vladajočo stranko bi opozorila, da sodijo opazke o "dolžini krila" za majav točilni pult...Skrajno neprimerno in uborno."

Je pa res, da to ni prvič, da je SDS oziroma eden od njihovih članov vpleten v obtožbe seksizma. Najodmevnejši primer nedvomno sega v leto 2006, ko je SDS-ov poslanec Pavel Rupar pri obravnavi predloga zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti dejal, da poslanki Majda Širca (LDS) in Majda Potrata (SD) izjavljata take "grdobije" na račun tistih, ki mislijo drugače, da bi jima "odredil obvezni zakonski pregled mednožja, da bi ugotovil, katerega spola sploh sta.

Žvižganje zaradi obleke
Kako se s seksizmom med poslanci spopadajo drugod v razvitih državah? Hiter pregled pokaže, da proti njemu niso odporni ne v Veliki Britaniji, ne v Franciji in ne v Avstraliji, kjer so zapisali nekaj najbolj razvpitih tovrstnih primerov v zadnjih letih.

Julija lani se je na udaru znašla 38-letna Cécile Duflot, francoska ministrica za stanovanjsko upravo, ki so jo v parlamentu pričakali pohotni žvižgi moških kolegov (pretežno iz desnosredinske stranke Nicolasa Sarkoyzja UMP), ker je spregovorila oblečena v - pravzaprav precej konservativno poletno obleko.
"Delala sem v gradbeništvu, pa nisem nikdar videla česa podobnega. To vam pove nekaj o naših poslancih," je povedala po tem neljubem dogodku. Olje na ogenj je nato prilil še UMP-jev poslanec Patrick Balkany, ki je navrgel, da je le "občudoval" Duflotovo, ki si je "verjetno nadela to obleko, da ne bi poslušali, kaj govori".

Že pred leti je bilo veliko govora o seksizmu v najvišjih političnih vrstah tudi v Veliki Britaniji, kjer so zaradi seksizma in diskriminacije ženske druga za drugo zapuščale poslanske klopi. Ženske, ki kandidirajo za poslanke, se spoprijemajo s številnimi ovirami, vključno s seksizmom in rasizmom znotraj lastnih strank, je že leta 1997 opozarjala The Fawcett Society, ki na Otoku lobira za spolno enakost.

Pomenljivi SMS-i
Največji tovrstni škandal v avstralski politiki se nanaša na predsednika avstralskega parlamenta Petra Slipperja, ki je zaradi svojih neprimernih SMS-ov nazadnje lani tudi odstopil. Slipper je homoseksualnemu pomočniku pošiljal pomenljiva in vulgarna sporočila, zaradi česar ga je ta obtožil spolnega nadlegovanja. Med sporočili, ki jih je pošiljal Slipperju, so bili, denimo: "Lucy je prosta in zagreta! Lahko bi te spreobrnila" in "Poglej stekleničko tega školčjega mesa!" (opazka se je nanašala na ženske genitalije). Tako razmišljanje o ženskah naj bi bilo v avstralskem parlamentu sicer še vedno precej razširjeno.

Seksistične opazke in diskriminacija so sicer večja stalnica v muslimanskih deželah, kjer na političarke njihovi moški kolegi še vedno gledajo zviška. Vseeno pa je velik korak naprej na tem področju lani naredila Malezija, ki je po vrsti tovrstnih primerov zakonsko prepovedala seksistične opazke v parlamentu. Pred tem je bila ena poslanka deležna opazk glede njene menstruacije, neki poslanec pa je za nezveste soproge javno okrivil njihove žene.