Večina Venezuelcev še vedno podpira svojega predsednika, a se sprašujejo, če je njegovo vodenje države iz Havane sploh koristno. Foto: EPA
Večina Venezuelcev še vedno podpira svojega predsednika, a se sprašujejo, če je njegovo vodenje države iz Havane sploh koristno. Foto: EPA
Hugo Chavez
Oblasti v Caracasu so sporočile, da ima 58-letni voditelj še vedno težave z dihanjem po pljučni okužbi, zato diha prek trahealne kanile. Na sliki sta ob njem njegovi hčerki. Foto: EPA
Nicolas Maduro
Nicolas Maduro vse bolj prevzema taktirko države in se, vse tako kaže, pripravlja na predsedovanje. Foto: EPA

Venezuelske oblasti so v petek objavile prve slike predsednika Huga Chaveza, potem ko je pred dvema mesecema na Kubi prestal operacijo zaradi raka. Chavez se pred tem v javnosti ni pojavil od lanskega decembra, kar je sprožilo številna vprašanja o njegovem stanju in zmožnosti vodenja države. Njegovi zavezniki sicer trdijo, da državo brez težav vodi tudi iz Havane, kritiki pa opozarjajo, da se je država brez voditelja znašla v kaosu. Kljub Chavezovi odsotnosti je namreč venezuelska vlada potrdila nekaj ključnih sprememb.

Devalvacija venezuelskega bolivarja
Glavna in zadnja v vrsti sprememb, ki je začela veljati v sredo, je devalvacija valute. Poteza naj bi močno vplivala na poslovanje v državi in poslovanje z mednarodno skupnostjo ter na vsakdanje življenje Venezuelcev. En dolar je po novem vreden 6,3 venezuelskega bolivarja. Ta je tako v primerjavi z dolarjem izgubil več kot 30 odstotkov, za potezo pa se je država odločila, ker ima težave s precejšnjim primanjkljajem.

Venezuela je imela lani 5,5-odstotno gospodarsko rast. Je ena največjih izvoznic nafte in država z največjimi dokazanimi zalogami črnega zlata, a se spopada z visoko stopnjo inflacije, ki je najvišja v Latinski Ameriki in je lani dosegla 20 odstotkov. Država naj bi tako z ukrepom pocenila svoj izvoz in zmanjšala primanjkljaj, ki je bil lani ocenjen na približno 10 odstotkov BDP-ja, a strokovnjaki opozarjajo, da naj bi devalvacija le še pospešila inflacijo.

"Sledimo ukazom predsednika Chaveza, ki je od nas zahteval učinkovitejši boj proti inflaciji," je povedal finančni minister Jorge Giordani in dodal: "Tu je tudi predsednikov podpis, če slučajno dvomite." To je že peta devalvacija venezuelske valute v zadnjih desetih letih, Venezuelci pa so se v strahu pred porastom cen uvoženih dobrin množično podali v nakupe.

Nasilje v zaporih
Čeprav je to težava že več let, pa je v zadnjih mesecih nasilje v venezuelskih zaporih doseglo kritične razsežnosti. Prejšnji mesec je v zaporu Uribana v mestu Barquisimeto izbruhnil upor, ko se je uprava zapora odločila, da bodo izvedli temeljit pregled zapornikov, da bi preverili, ali skrivajo kako orožje. V uporu je umrlo 58 ljudi. Amnesty International ob tem opozarja, da je venezuelski sistem zaporov v globoki krizi, in zahteva natančno preiskavo incidenta.

Zapori v Venezueli so med najslabšimi in najnevarnejšimi v Latinski Ameriki. Največja težava je prenapolnjenost, saj v zaporih z zmogljivostjo približno 14.000 zapornikov zaporne kazni trenutno prestaja 50.000 zapornikov, veliko težavo pa predstavljajo tudi notranja trgovina z mamili in orožjem ter spopadi med tolpami.

Spremembe v kabinetu
Venezuelski podpredsednik Nicolas Maduro, ki ga je Chavez izbral za svojega naslednika in ki med njegovo odsotnostjo dejansko vodi državo, je v domnevno Chavezovem imenu imenoval Eliasa Jauo za novega zunanjega ministra. Opozicija se ob tem sprašuje, ali je Chavez res imenoval ministra ali je Maduro dejansko že prevzel predsedovanje.

Jaua, sicer dolgoletni zaveznik Chaveza, je bil venezuelski podpredsednik do lani, ko se je umaknil in kandidiral za guvernerja. Kot novi zunanji minister je Jaua že obiskal Kitajsko, kjer se je srečal z najvišjimi predstavniki države. Prejšnji teden je Jaua na nacionalni televiziji povedal, da se je v Havani srečal s Chavezom in z njim govoril o državnih temah.

Maduro je v ospredju venezuelske politike, odkar je Chavez odpotoval na Kubo; govoril je na političnih zborovanjih po vsej državi in na nacionalni televiziji poročal o Chavezovem zdravstvenem stanju. Pred mesecem dni je trdil, da njegovi nasprotniki načrtujejo atentat nanj. Nasprotniki ga obtožujejo, da se že pripravlja na prevzem oblasti, da bo prav on za Chavezom prevzel vodenje države, pa je napovedal tudi sam Chavez, ki je volivce pozval, naj v primeru, da bo treba izpeljati nove volitve, volijo Madura.

Simbolična zaprisega brez inavguracije
Zaradi zdravstvenih težav se Chavez ni udeležil inavguracijske slovesnosti 10. januarja v Caracasu. Medtem ko so politični nasprotiniki trdili, da je preložitev inavguracije neustavna, pa je venezuelsko vrhovno sodišče odločilo v korist Chavezove stranke, ki je trdila, da ni nujno, da je predsednik prisoten na zaprisegi, da bi tudi uradno začel svoj mandat.

Namesto tradicionalne zaprisege so tako v Caracasu priredili simbolično zaprisego v Chavezovi odsotnosti, kjer se je zbralo na tisoče privržencev predsednika.