Šešelj je pred množico privržencev, ki so se zbrali pred sodiščem, je dejal, da je sežig zastave odgovor na mesec dni trajajoče napade hrvaških državnih predstavnikov nanj. Foto: BoBo
Šešelj je pred množico privržencev, ki so se zbrali pred sodiščem, je dejal, da je sežig zastave odgovor na mesec dni trajajoče napade hrvaških državnih predstavnikov nanj. Foto: BoBo

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je v sredo iz Beograda odpoklicala hrvaškega veleposlanika, kot odziv na dejanje haaškega obtoženca Vojislava Šešlja in izjavo srbskega ministra za delo Aleksandra Vulina. Predsednik Srbske radikalne stranke Vojislav Šešelj, ki je ravno v sredo prejel poziv haaškega sodišča, da se mora vrniti v pripor, je sredi Beograda zažgal hrvaško zastavo, kot sporočilo "hrvaški ustaški državi", katerega državni predstavniki naj bi nanj že mesec dni izvajali pritisk. Srbski minister za delo Vulin je hrvaškega premierja Zorana Milanovića pozval, naj ne govori proti Srbom, temveč naj preseže svoj ponos in pride v Beograd povedat vse, kar si misli o Srbih in Srbiji, generala Anteja Gotovino pa je označil za "ustaškega zločinca".

Odpoklic je bil prenagljen
Na odločitev Pusićeve se je odzvala hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, rekoč, da je bila odločitev ministrstva "prenagljena". "Morali bi vložiti protestno noto in jasno obsoditi postopke ministra Vulina in Šešlja. Prejela sem sporočilo predsednika Nikolića o zavezi h krepitvi dobrososedskih odnosov, na kar sem odgovorila v istem duhu, opazila pa sem tudi podobno Vučićevo izjavo. Narediti moramo vse, da bi se v meddržavnih odnosih izognili situacijam, ki vodijo k incidentom," je dejala hrvaška predsednica.

Ob tem je dodala, da, "naokoli krožijo tudi moje različne izjave, na kraj pameti pa mi ne bi padlo, da bi to prenesla na meddržavne odnose med Hrvaško in Srbijo ... Ne morem se znebiti občutka, da je odpoklic veleposlanika delno pogojen s tem, da smo v predvolilnem letu. Politika na dnevnopolitični ravni se ne bi smela oblikovati na tak način, temveč sistematično in dolgoročno."

Nova hrvaška predsednica je med predsedniško kampanjo zahtevala od vlade, naj pokliče veleposlanika na posvetovanja v Zagreb zaradi Šešljevih "velikosrbskih izjav". Posebej je odmevala njegova "čestitka" srbskim četnikom za zasedbo Vukovarja ravno na dan, ko se je Hrvaška spominjala žrtev vojnih zločinov v tem hrvaškem mestu ob Donavi. Kot je pojasnila, je pri tem vztrajala, ker se srbske oblasti takrat niso ogradile od Šešljevih izjav, ki so sledile teden dni po njegovi nepričakovani začasni izpustitvi iz haaškega pripora.

Markotić ostaja v Zagrebu
Na izjavo predsednice se je že odzvala hrvaška vlada, ki "stoji za potezo" ministrice za zunanje zadeve. Odpoklic hrvaškega veleposlanika v Beogradu Gordana Markotića je bila "v diplomatskem pomenu sporočilo Srbiji, da so njeni uradniki izvedli neprimerno oceno Hrvaške," poroča Jutarnji list. Iz urada zunanje ministrice Vesne Pusić pa so sporočili, da ne vidijo potrebe po tem, "da bi to vprašanje obrnili v spopad s predsednico, temveč da vse znova dvignemo na n-to potenco. V vsakem primeru pa je veleposlanik Markotić v Zagrebu, kjer bo ostal do preklica."

Svoj košček k pogači je pristavila tudi nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor, ki je na Tviterju zapisala:"Odpoklic veleposlanika iz Beograda je dobrodošla, ne pa prenagljena poteza. Dobro jutro."