Decembra je Severna Koreja poslala v vesolje raketo, ki bi teoretično lahko dosegla ZDA. Foto: EPA
Decembra je Severna Koreja poslala v vesolje raketo, ki bi teoretično lahko dosegla ZDA. Foto: EPA

Vlada v Seulu je namreč po poročanju BBC-ja za svoje severne sosede le "skupina izdajalskih lutk". Drugo opozorilo v dveh dneh je prek državne tiskovne agencije KCNA posredoval Komite za mirno združitev očetnjave in v njem odkrito opozoril Južno Korejo, naj ne sodeluje neposredno v sankcijah, ki jih napovedujejo Združeni narodi, sicer bo Severna Koreja "sprejela močne povračilne ukrepe". "Sankcije pomenijo vojno in napoved vojne proti nam," se še glasi sporočilo.

Bela hiša: Nepotrebna izzivanja
Medtem pa se je na prvo svarilo, uperjeno proti ZDA, odzval tiskovni predstavnik Bele hiše, Jay Carney, in grožnje Severne Koreje označil za nepotrebna izzivanja. Ob tem je dodal, da bodo Pjongjang sodili po dejanjih, kar pomeni, da ZDA grožnjam ne posvečajo veliko pozornosti. Drugače pa je z dejanji. Ob morebitnem novem jedrskem poskusu se napovedujejo še ostrejše sankcije, napoveduje.

"Nadaljnja izzivanja bodo le še povečala osamitev Pjongjanga, poleg tega pa usmerjanje pozornosti na jedrski program in razvoj izstrelkov nič ne pomaga severnokorejskemu ljudstvu," je še dodal.

Kitajska grozi z zmanjšanjem pomoči?
Oglasila se je tudi severnokorejska zaveznica Kitajska, ki poziva k dialogu in vse strani opominja, naj ravnajo zadržano in z "dolgoročnimi interesi" v mislih. A ob tem je časopis Global Times, ki velja za medij, blizu kitajski partiji, v uvodniku zapisal, da Kitajska opozarja, da bo zmanjšala pomoč Severni Koreji, če se bo ta še pripravljala na jedrski poskus: "Če bo Severna Koreja izvedla nov jedrski poskus, Kitajska ne bo oklevala glede zmanjšanja pomoči." Gre za nenavadno odkrito opozorilo Pjongjangu, saj se v Pekingu navadno zadovoljijo s pozivi k dialogu in stabilnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Severna Koreja je, kot je znano, do zdaj izvedla dva jedrska poskusa, in sicer leta 2006 in 2009 s plutonijevma bombama. Decembra je poslala v vesolje raketo, ki bi teoretično lahko dosegla ZDA, vendar Pjongjang še zdaleč ni sposoben, da bi na takšno raketo namestil jedrsko bombo in jo poslal dovolj daleč. Za razvoj takšne tehnologije pa so nujno potrebni novi poskusi in satelitski posnetki kažejo, da jih pripravljajo že nekaj mesecev.