Koalicija v boju proti IS-ju sklepa obroč okoli Mosula, pripadniki IS-ja pa v povračilnih ukrepih ubijajo civiliste. Foto: Reuters
Koalicija v boju proti IS-ju sklepa obroč okoli Mosula, pripadniki IS-ja pa v povračilnih ukrepih ubijajo civiliste. Foto: Reuters

Predstavnik ZN-ovega visokega komisarja za človekove pravice Rupert Coleville je po poročanju BBC-ja povedal, da dobivajo stalna poročila nasilju nad civilisti – otroci, ženskami in moškimi. "V tem trenutku je sicer težko potrditi verodostojnost poročil," je dodal.

Tako naj bi pripadniki samooklicane Islamske države v vasi Safina 45 km južno od Mosula ubili 15 civilistov in njihova trupla odvrgli v reko, preteklo sredo pa naj bi na vozilo privezali šest moških iz iste vasi in jih vlekli okrog, ker je vodja vasi sodeloval v boju proti IS-ju. Dan pozneje naj bi iraške sile v vasi Tutul Naser, ta leži okoli 35 km južno Mosula, odkrili 70 trupel civilistov, v soboto pa so džihadisti ustrelili tri ženske in tri otroke iz vasi Rufajla, vas je prav tako južno od Mosula, ker so zaostajali za skupino.

Obtožbe o nasilju z vseh strani
Nasilje se odvija, medtem ko okoli 30.000 iraških vojakov, kurdskih pešmerg, pripadnikov sunitskih plemen in šiitskih milic ob zračni podpori ameriških sil osmi dan koraka proti Mosulu, da zavzame najpomembnejše mesto v rokah militantnih islamistov.

Po predvidevanjih bo boj trajal več tednov, lahko tudi mesecev, ameriški obrambni sekretar Ash Carter pa je po pogovorih z zavezniki v Parizu dejal, da ofenziva poteka po načrtu. Prav tako pa polagajo temelje za izolacijo mesta Raka, kjer ima IS svojo "prestolnico" in poslednjo veliko trdnjavo.

Poleg tega poročila o nasilju prihajajo tudi z drugih strani. Iraške sile in šiitske milice naj bi samovoljno priprle sunitske Arabce, ki so bežali pred IS-jem, in jih tudi pobijali, Rusi pa so Američane obtožili, da so v zračnih napadih ubili 60 civilistov in jih ranili 200.

IS se v Iraku upira na vse pretege
IS se v Iraku upira na vse pretege