Protest proti legalizaciji porok gejev in lezbijk je prvi resni preizkus predsednika Hollanda, ki mu po izvolitvi predvsem zaradi padanja gospodarskih kazalcev hitro usiha podpora. Foto: Reuters
Protest proti legalizaciji porok gejev in lezbijk je prvi resni preizkus predsednika Hollanda, ki mu po izvolitvi predvsem zaradi padanja gospodarskih kazalcev hitro usiha podpora. Foto: Reuters
Shod v Parizu proti porokam homoseksualcev
Organizatorji ocenjujejo, da se je v prestolnici Francije zbralo kar 800 tisoč nasprotnikov porok gejev, medtem ko je policija navaja številko 240 tisoč protestnikov. Foto: Reuters
V Parizu shod proti porokam gejev

Tokratni protest je sicer največji, odkar je pred osmimi meseci položaj prevzel francoski predsednik Francois Hollande. Protestniki so prišli iz celotne Francije, da bi zaščitili tradicionalne poroke kot zvezo med moškim in žensko. Pozivali so Hollanda, naj zavrže zakon o istospolnih porokah, ki naj bi v parlamentarno obravnavo prišel 29. januarja.

Udeleženci preplavili Pariz
Po navedbah organizatorjev se je nedeljskih demonstracij udeležilo kar 800.000 ljudi, medtem ko je policija število udeležencev ocenila na okoli 340.000 ljudi. Nepregledna množica ljudi je preplavila središče Pariza in zasedla Marsovo polje pod znamenitim Eifflovem stolpom.

"Manif pour tous" (Shod za vse) je vodila karizmatična komedijantka Frigide Barjot, shod pa so odločno podprle Katoliška cerkev in njene številne skupine. Ob katoličanih je bila množična udeležba muslimanskih organizacij in evangeličanskih skupin. Med protestniki je bila celo skupina homoseksualcev, ki nasprotujejo izenačitvi porok gejev in lezbijk s porokami heteroseksualnih parov. Organizatorji so s temi primeri tudi poudarili, da shod nima verskega ali političnega ozadja.

Med udeleženci tudi vodja opozicije
Shoda se je za kratek čas udeležil tudi pariški kardinal Andre Vingt-Trois, da bi izrazil podporo protestom. Vingt-Trois je sicer istospolne poroke označil za "farso". Na demonstracijah je bil tudi vodja opozicijske Unije za ljudsko gibanje (UMP) Jean-Francois Cope, ki je protestiral z nekaterimi drugimi člani stranke.

Hollande je med lansko predsedniško kampanjo obljubljal, da bo Francija sledila zgledu Nizozemske, Španije in nekaterih drugih evropskih držav in bo homoseksualcem omogočila poroke in vse pravice, ki izhajajo iz zakonske zveze.

Ankete: tesna večina podpira napovedani zakon
Vendar je zakon o istospolnih porokah naletel na večji odpor, kot je bilo sprva pričakovano, predvsem na francoskem podeželju. Javnomnenjske raziskave sicer kažejo, da tesna večina Francozov podpira istospolne poroke, manjša pa je podpora posvojitvam istospolnih partnerjev.

V Parizu shod proti porokam gejev