Sirci in Rusi trdijo, da sta raketni napad iz libanonskega zračnega prostora izvedla izraelska lovca F15. Izrael je že večkrat sporočil, da ne bo dovolil, da bi Iran v Siriji vzpostavil vojaško bazo. Foto: Reuters
Sirci in Rusi trdijo, da sta raketni napad iz libanonskega zračnega prostora izvedla izraelska lovca F15. Izrael je že večkrat sporočil, da ne bo dovolil, da bi Iran v Siriji vzpostavil vojaško bazo. Foto: Reuters
Sirija
Kdo je izvedel napad na letališče, še ni uradno znano. Izrael se na obtožbe še ni odzval. Foto: AP
Sirija
ZDA so za napad s kemičnim orožjem obtožile režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada, Rusijo in Iran. Foto: Reuters
Duma
Uporniki molijo pred evakuacijo iz Dume v Vzhodni Guti, območjem vzhodno od Damaska, ki je bilo od leta 2013 pod nadzorom upornikov. Foto: Reuters
Sirija
Sile sirskega predsednika Bašarja Asada so po nekajtedenski ofenzivi osvojile Vzhodno Guto. Foto: Reuters
Raketni napad na letališče v Siriji
Napad na sirsko letalsko oporišče

Nekaj raket je padlo na oporišče Tiyas, znano tudi kot T-4, v pokrajini Homs. Sirska protiletalska obramba se je zoperstavila napadu na vojaško letališče in sestrelila osem raket, je sporočila sirska tiskovna agencija Sana.

Mrtva vsaj dva Iranca
Po navedbah nevladnega Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo smrtnih žrtev 14, med njimi so tudi pripadniki iranskih sil, ki pomagajo sirskemu režimu. Iranski Fars je potrdil, da sta med žrtvami tudi "Seyed Ammayr Mousavi in Akbar Zavar Jannati, ubita v zračnem napadu sionističnega režima".

ZDA ne izvajajo zračnih napadov v Siriji
Za zdaj ni znano, kdo je izvedel raketni napad. Sirski državni mediji so sprva sporočili, da je šlo za "domnevni napad ZDA", a Pentagon je to zanikal. "V tem trenutku obrambno ministrstvo ne izvaja zračnih napadov v Siriji," so sporočili iz ameriškega obrambnega ministrstva in dodali, da še naprej pozorno spremljajo razmere in podpirajo diplomatska prizadevanja, da bi tisti, ki so odgovorni za uporabo kemičnega orožja v Siriji in drugod, odgovarjali za svoja dejanja.

Sana je nato odgovornost pripisala Izraelu, pri obtožbah pa se ji je pridružila tudi zaveznica sirskega režima, Rusija. Napad naj bi izraelska letala tipa F-15 izvedla iznad libanonskega ozemlja. Sirska protiletalska obramba je po navedbah ruskega obrambnega ministrstva sestrelila pet raket, medtem ko so tri zadele zahodni del letališča.

Izrael ne bo dovolil iranske baze v Siriji
Izrael, ki je v zadnjih letih večkrat obstreljeval položaje sirske vojske, napada še ni komentiral, je pa večkrat zatrdil, da ne bo dovolil, da bi Iran v Siriji vzpostavil oporišče. Izraelska vojska je že pred tem sporočila, da je iranska revolucionarna garda že dalj časa aktivna v oporišču T-4, ki ga uporablja za transport orožja Hezbolahu, šiitskemu gibanju v Libanonu in velikemu nasprotniku Izraela.

Trump Al Asada označil za žival
Oporišče Tiyas je bilo bombardirano dva dni po domnevnem napadu s kemičnim orožjem v Dumi, zadnjem kraju pod nadzorom upornikov v Vzhodni Guti pri Damasku, v katerem je bilo po navedbah humanitarnih organizacij ubitih okoli 50 ljudi. Mednarodna skupnost je zaradi navedb ogorčena, režim v Damasku pa je zanikal, da bi bil odgovoren za uporabo kemičnega orožja.

Trump se bo glede Sirije odločil v kratkem
Ameriški predsednik Donald Trump je prek Twitterja napad obsodil in s prstom pokazal na Rusijo in Iran, ki podpirata sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Al Asada je imenoval "žival". Zapisal je še, da bodo odgovorni "plačali visoko ceno". Nato se je po telefonu slišal tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, s katerim sta v skupni izjavi zapisala, da se strinjata, da je bilo v napadu uporabljeno kemično orožje in da bosta njuni državi sodelovali pri iskanju odgovornih. Dodala sta, da usklajujeta "močen skupni odgovor". Trump je v ponedeljek dejal, da se bo v kratkem času odločil, "kdo je "kriv za napad in kaj bodo ZDA storile".

Mattis ne izključuje vojaškega posredovanja
Ameriški obrambni ministe James Mattis pa je sporočil, da v odgovoru na domnevni napad s kemičnim orožjem ne izključuje ničesar, vključno z vojaškim posredovanjem. Moskvi je pripisal odgovornost za to, da je v Siriji še vedno kemično orožje. "Najprej moramo preveriti, zakaj se kemično orožje še vedno uporablja, če pa je bila Rusija določena za poroka za uničenje vsega kemičnega orožja," pa je ob obisku katarskega kolega, šejka Tamima bin Hamada al Tanija v Pentagonu deja Mattis.

Lavrov: Ni sledov o uporabi kemičnega orožja
Moskva vse trditve, da je sirski režim uporabil kemično orožje, zavrača. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v ponedeljek dejal, da ruski specialisti niso našli sledov uporabe kemičnega orožja. "Naši vojaški specialisti so obiskali to območje in niso našli nobenih sledi klora ali kake druge kemične substance, ki bi jo uporabili proti civilistom," je zatrdil Lavrov.

Lavrov se je sicer odzval tudi na napad na sirsko vojaško letališče v pokrajini Homs. Po njegovih besedah so tako v Damasku kot v Moskvi odgovornost za ta raketni napad pripisali Izraelu. Lavrov je dejal, da gre za "zelo nevaren razvoj dogodkov". "Upam, da vsaj ameriška vojska in države, ki sodelujejo v koaliciji pod vodstvom ZDA, to razumejo," je dejal Lavrov.

Sirija in Iran: Navedbe o uporabi kemičnega orožja neresnične
Tudi sirska državna tiskovna agencija Sana je navedbe o uporabi kemičnega orožja označila za neresnične. "Nekateri mediji, ki so znani po svoji podpori teroristom, so trdili, da je vojska v Dumi uporabila kemično orožje," je zapisala agencija. "Tovrstna poročila so namenjena zgolj temu, da bi ovirali napredovanje sirskih sil," so dodali. Na obtožbe se je odzval tudi Iran, ki je zatrdil, da gre za novo zaroto proti sirskemu režimu. "Takšne obtožbe Američanov in določenih zahodnih držav so znak nove zarote proti sirski vladi in ljudstvu in pretveze za vojaško posredovanje, ki bo zagotovo zapletlo razmere v tej državi in regiji," je zapisalo iransko zunanje ministrstvo.

Sledi kemičnega orožja bo iskala tudi organizacija OPCW
V Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW) so že napovedali, da bodo tudi sami preverili, kaj se je dogajalo v Dumi. Kot je povedal generalni direktor organizacije Ahmet Uzumcu, so že izvedli preliminarne analize, na teren pa so poslali tudi posebno skupino, ki bo poskusila ugotoviti, ali je bilo uporabljeno kemično orožje.

Vzhodna Guta v rokah Asadovih sil
Medtem pa je Duma, še zadnje območje pod nadzorom upornikov v enklavi Vzhodna Guta, zdaj praktično povsem v rokah sil sirskega predsednika Asada. Kot poroča BBC, sta namreč Sirija in Rusija dosegli dogovor o evakuaciji z uporniško skupino Džaiš al Islam. Po tem dogovoru bo 100 avtobusov iz Dume odpeljalo 8.000 upornikov in 40.000 njihovih sorodnikov. Analitiki ocenjujejo, da gre za največjo zmago Asada po osvojitvi Alepa leta 2016. V nekajtedenski ofenzivi vladnih sil je bilo ubitih približno 1.600 ljudi.

V ponedeljek zasedanje Varnostnega sveta na temo Sirije
O razmerah v Siriji se bo na ponedeljkovem zasedanju pogovarjal tudi Varnostni svet Združenih narodov.

Raketni napad na letališče v Siriji
Napad na sirsko letalsko oporišče