Nemški parlament je dal zeleno luč za vzpostavitev osrednjega registra neonacistov. Foto: EPA
Nemški parlament je dal zeleno luč za vzpostavitev osrednjega registra neonacistov. Foto: EPA
Mundlos in Böhnhardt sta si sodila sama, Beate Zschäpe pa ostaja v priporu. Foto: EPA
NSU si je za tarčo vzel priseljence grškega in turškega rodu. Foto: EPA
Shod proti neonacistom. Foto: EPA

Gre za Nacionalsocialistično podzemlje (NSU), neonacistično skupino, odgovorno za najhujše skrajno desničarsko nasilje v Nemčiji po drugi svetovni vojni. Njeni pripadniki so v 10 letih umorili policistko, ustrelili devet priseljencev, izvedli dva bombna napada in oropali 14 bank, da so lahko financirali svoje operacije.

Policija je trupli dveh voditeljev tople, Uweja Mundlosa in Uweja Böhnhardta, odkrila v pogoreli prikolici na vzhodu Nemčije novembra lani. Preiskovalci so ugotovili, da sta moška po ropu banke storila samomor. Tretjo članico NSU-ja, Beate Zschäpe, so aretirali.

Potem ko je nemška poročevalska agencija DPA v četrtek izvedela za škandal, nemškemu notranjemu ministrstvu ni preostalo drugega, kot da so priznali, da so obveščevalni agenti, ki so več kot desetletje nadzirali tolpo, uničili dokumente z informacijami o NSU-ju.
Agenti so dokumente razrezali 11. novembra, na dan, ko bi morali biti predani zveznemu tožilcu. Jörg Ziercke, predsednik nemškega kriminalističnega urada, je prav tako priznal pred posebnim odborom, da je njegovemu uradu pri neonacistični preiskavi "spodletelo".

Pomoč s "krti"
Kot poroča Independent, so razkritja okrepila sume, da je imela nemška obveščevalna služba člane neonacistične skupine na svoji plačilni listi. Organizacija sicer v preteklosti ni skrivala, da uporablja "krte" za infiltracijo v nemške skrajno desničarske skupine.
A imeti neonaciste na tajni plačilni listi bi pomenilo dejavno sodelovanje in bi nakazovalo, da člani obveščevalne službe podpirajo njihova kriminalna dejanja.
Obveščevalne službe so parlamentarni preiskovalni komisiji priznale, da so tako domači obveščevalci kot nemška vojaška obveščevalna služba uporabljali "krte" za infiltracijo v neonacistične organizacije, s katerimi sta bila povezana tudi Mundlos in Böhnhardt.
Šokirani nemški poslanci so v četrtek vztrajali, da notranji minister, Hans-Peter Friedrich, odpre temeljito preiskavo in pokliče odgovorne na zagovor. "Celotna zadeva je nedopustna in posledice morajo biti," je dejala Eva Högl iz socialnih demokratov. Konservativec Clemens Binniger pa je dodal, da so ob razkritju "mogoče vse teorije".
Za osrednji register neonacistov
Nemški parlament je sicer prav tako v četrtek z veliko večino glasov podprl vzpostavitev osrednjega registra neonacistov v državi, katerega namen je izboljšati izmenjavo podatkov med policijo in uradi za zaščito ustave na zvezni in deželni ravni. Po Friedrichovih besedah gre za "mejnik v boju proti skrajnim desničarjem".

Osrednji register bo omogočil sistematično obdelavo podatkov, v njem pa bodo zbrani podatki o vseh desničarskih skrajnežih v Nemčiji, ki pozivajo k nasilju ali ga podpirajo. Prav tako bodo hranili podatke o kontaktnih osebah, ki bi lahko bile domnevni voditelji ali podporniki iz ozadja. V registru bodo dostopni osnovni podatki, kot so ime, naslov in rojstni datum.
Druge podatke, kot sta številka transakcijskega računa in telefonska številka, pa naj bi preiskovalci lahko dobili samo na podlagi ustreznega naloga.