Leta 2014 so na Škotskem na referendumu s 55 odstotki zavrnili neodvisnost, po mnenju vladajoče stranke SNP pa je zaradi brexita čas za ponoven razmislek. Foto: Reuters
Leta 2014 so na Škotskem na referendumu s 55 odstotki zavrnili neodvisnost, po mnenju vladajoče stranke SNP pa je zaradi brexita čas za ponoven razmislek. Foto: Reuters

Zaradi odločitve o izstopu Velike Britanije iz EU-ja (t. i. brexit) na referendumu lanskega junija v Škotski nacionalni stranki (SNP) predsednice regionalne vlade Nicole Sturgeon zagovarjajo stališče, da bi morali imeti na Škotskem možnost ponovne odločitve.

Škotska premierka je v torek v nagovoru poslancem in poslankam ob začetku razprave v regionalnem parlamentu vztrajala, da bi morali o škotski prihodnosti odločati ljudje, ki tu živijo, ne pa da jim je odločitev vsiljena.

Če bodo poslanci podprli referendum, bo ta predvidoma potekal jeseni 2018 ali spomladi 2019, ko naj bi bili znani pogoji, pod katerimi bo Velika Britanija izstopila iz Unije. Škoti morajo dobiti priložnost, da razumejo pogoje brexita, ki jim bodo vsiljeni, škotska vlada pa želi ljudem omogočiti, da sprejmejo informirano odločitev, je še dejala Nicola Sturgeon.

Britanska premierka proti referendumu
Britanska konservativna premierka Theresa May je sicer kritična do škotske pobude, saj da "zdaj ni pravi čas" za nov referendum. To je v torek priznala tudi Nicola Sturgeon, ki je London pozvala, naj pripravi alternativni datum, o katerem bodo razpravljali.

SNP nima večine v škotskem parlamentu, a si je že zagotovila podporo Zelenih. Referendumu pa nasprotujejo škotski konservativci, laburisti in liberalni demokrati.

Škoti so na referendumu septembra 2014 s 55 odstotki zavrnili neodvisnost Škotske. Na lanskem referendumu o izstopu Velike Britanije iz EU-ja pa se je 62 odstotki prebivalcev Škotske izreklo za obstanek v Uniji, medtem ko se je Velika Britanija z 52 odstotki odločila, da EU zapusti.