Policije iz šestih držav so se zavezale za skupen boj. Foto: EPA
Policije iz šestih držav so se zavezale za skupen boj. Foto: EPA

Predstavniki Slovenije, Srbije, Hrvaške, BiH-a, Makedonije in Črne gore so se v Zagrebu udeležili četrte ministrske konference z naslovom "Balkanska pot - včeraj, danes, jutri" in podpisali izjavo, s katero so se zavezali za tesnejše sodelovanje v boju pri čezmejnem kriminalu.

Na konferenci so se udeleženci še posebej zavezali, da bodo okrepili sodelovanje v boju proti trgovini z mamili prek t. i. balkanske poti, ki vodi čez ozemlje nekdanje Jugoslavije in prek katere v Evropo po ocenah varnostnih strokovnjakov pretihotapijo kar 80 odstotkov heroina iz Afganistana in Pakistana. Na balkanski poti poleg heroina cveti tudi tihotapljenje orožja, eksploziva in ljudi, Slovenija pa na poti igra vlogo tranzitne in tudi ciljne države.

Politika v boju nima mesta
Srečanje je prineslo tudi obvezo vseh držav, ki si bodo v prihodnosti poleg skupnega boja proti čezmejnim organiziranim kriminalnim skupinam prizadevali tudi za odvzem premoženja, ki so ga posamezniki pridobili s kriminalnimi dejavnostmi. V ta namen bodo okrepili izmenjavo zaupnih podatkov in še izboljšali sodelovanje med policijo in tožilstvom. Posebej so udeleženci poudarili, da mora biti sodelovanje v boju proti organiziranemu kriminalu imuno na politiko.

Srbski notranji minister Ivica Dacić se je pohvalil, da so policije iz različnih držav na podlagi informacij srbskih kolegov zasegle okoli štiri tone in pol kokaina, ki je prispel iz Južne Amerike. Hrvaški minister za notranje zadeve Tomislav Karamarko je kot primer dobrega sodelovanja izpostavil sodelovanje med srbsko in hrvaško policijo v primeru umora lastnika in urednika hrvaškega tednika Nacional Iva Pukanića.

Slovenijo je na konferenci zastopal državni sekretar na minstrsvtu za notranje zadeve Goran Klemenčič, medtem ko je Črno goro zastopal notranji minister Ivan Brajović, BiH minister za varnost Sadik Ahmetović, iz Makedonije pa se je srečanja udeležil direktor policije Ljupčo Todorovski.