Pokol v Srebrenici je najhujše grozodejstvo na evropskih tleh po drugi svetovni vojni. Foto: EPA
Pokol v Srebrenici je najhujše grozodejstvo na evropskih tleh po drugi svetovni vojni. Foto: EPA

Sodišče v BiH-u je potrdilo obtožnico proti štirim osumljencem, ki naj bi sodelovali pri pokolu Bošnjakov v Srebrenici leta 1995, ko je bilo ubitih okoli osem tisoč ljudi. Poleg Kosa, ki ima ob slovenskem tudi državljanstvo BiH-a, so obtoženi še Stanko Kojić, Vlastimir Golijanin in Zorna Goronja.

Vsi obtoženci so bili pripadniki nekdanjega 10. diverzantskega odreda glavnega štaba vojske Republike srbske, ki ga je vodil prav Kos, medtem ko so bili preostali navadni borci. Obtoženi so sodelovanja pri genocidu v Srebrenici in likvidacije bošnjaških ujetnikov. Četverica naj bi sodelovala pri usmrtitvi 800 mož in fantov na farmi Branjevo.

Želeli prikriti zločin
Farma Branjevo je bila eno izmed prizorišč usmrtitev in preiskovalci so odkrili, da so posmrtne ostanke žrtev najprej pokopali v eno množično grobišče, a so jih nato izkopali in prenesli na drugo mesto, da bi prikrili zločin. Kos in Kojić naj bi preverjala, ali so žrtve še žive, in sta ubila vsakogar, ki je še dihal.

Kosa je hrvaška policija prijela 19. aprila na mejnem prehodu s Srbijo in ga nato predala oblastem v BiH-u. Zaradi sodelovanja pri genocidu je za njim mednarodno tiralico razpisal tudi Interpol. Drugi osumljenci so bili prijeti v začetku letošnjega leta.