Nujne pomoči je potrebnih več kot 800.000 ljudi, kar polovica od teh pa je otrok, ki so ob prihodu v begunske centre v Keniji, Etiopiji in Somaliji v pretežni meri zelo podhranjeni. Foto: Reuters
Nujne pomoči je potrebnih več kot 800.000 ljudi, kar polovica od teh pa je otrok, ki so ob prihodu v begunske centre v Keniji, Etiopiji in Somaliji v pretežni meri zelo podhranjeni. Foto: Reuters

Ob hudi humanitarni krizi na območju Afriškega roga želijo pobudniki akcije zbrati kar največ sredstev za nakup lokalni transport mleka v prahu za 1500 družin v Somaliji. Količina mleka v prahu bo zadostovala za okoli en mesec, vrednost akcije pa znaša 24.000 evrov.

Pomoč potrebuje več kot 12,5 milijona ljudi
Predstavnik Sloge/Humanitarnega odzivnega centra, Marjan Huč je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal, da na območju vzhodne Afrike pomoč nujno potrebuje več kot 12,5 milijona ljudi. Regija se sooča z najdaljšim sušnim obdobjem v zadnjih 60 letih in največjo prehransko krizo na svetu. To območje pa pestijo tudi politični konflikti, rast prebivalstva, revščina in prevelika raba zemlje.

Za zbiranje sredstev so odprli tudi transakcijski račun, na katerega lahko ljudje nakažejo svoj prispevek, konec meseca pa bo vzpostavljena tudi pomoč v obliki SMS sporočil.

Zabeležili bodo dejanski učinek pomoči
Predstavnica humanitarnega društva ADRA Slovenija Maja Ahac je poudarila, da razmere v regiji niso prijetne, saj je bil nedavno na tem območju napaden nek konvoj s hrano, pri tem pa je bilo nekaj ljudi celo ubitih. Ahačeva je zagotovila, da to ne pomeni, da zbrana sredstva ne bodo prišla do ljudi. Nadzorovali bodo namreč pot po kateri bo pomoč potovala, zabeležili pa bodo tudi dejanski učinek pomoči.

Predstavnik Mednarodnega afriškega foruma Ibrahim Nouhoum je na novinarski konferenci predstavil prizadeto območje in dejal, da gre za veliko področje v Afriki, kjer podnebne razmere niso ugodne.

Tako Huč in Ahačeva kot Nouhoum pa so se ob koncu strinjali, da bi bila za zagotovitev dolgoročne stabilnosti v regiji potrebna predvsem politična volja in zagotovitev miru v Somaliji, ki že skoraj 20 let živi v kaotičnih razmerah.