Danilo Türk bo zavrnitev vabila iz Srbije pojasnil v prihodnjih dneh, najverjetneje pa se vsebinsko ne bo veliko razlikovala od hrvaške in bosanske
Danilo Türk bo zavrnitev vabila iz Srbije pojasnil v prihodnjih dneh, najverjetneje pa se vsebinsko ne bo veliko razlikovala od hrvaške in bosanske "košarice" Nikoliću. Foto: BoBo
Mošeja v Logu pod Mangrtom
V Logu pod Mangartom se je boril 4. bošnjaški regiment, ki je ob edini mošeji, ki je kdaj stala v Sloveniji, pokopal 102 svoja pripadnika. Mošejo, zgrajeno leta 1916, so po vojni porušili Italijani.

Slovenski predsednik je odločitev sporočil ob slovesnosti ob odkritju spomenika padlim Bošnjakom na soški fronti. Prav tako se Nikolićeve inavguracije ne bo udeležil predsedujoči predsedstvu Bosne in Hercegovine Bakir Izetbegović, ki je skupaj s Türkom odkril omenjeni spomenik.

Slovenski in bosanski predsednik sta kratek čas druženja ob odkritju spomenika v Logu pod Mangartom izkoristila tudi za druge pogovore, vendar o vsebini nista spregovorila javno.

"Lepa poteza človeka, ki je zamenjal besede"
Predsednik Türk ni želel obrazložiti svoje odločitve, saj meni, da ni pravi trenutek za to. Prav tako pa se Nikolićeve inavguracije ne bo udeležil Izetbegović, ki pa je bil ob obrazložitvi zgovornejši: "Nikolić me je osebno povabil po telefonu, vendar se je ne bom udeležil. To je sicer lepa poteza z njegove strani, vendar je to človek, ki je zamenjal svoje besede. Če je zamenjal tudi stališča, bo moral v prihodnje še dokazati," je dejal Izetbegović in nadaljeval, da upa v to, saj sta Srbija in BIH sosednji državi, ki morata narediti korake sprave.

Bošnjak in Slovenec sledila Hrvatu
"Mi smo na to pripravljeni. Vendar je trenutno še vedno prezgodaj, zato bomo počakali, da vidimo, ali bo gospod Nikolić pokazal novi obraz," je še dejal Izetbegović. V sredo je srbsko vabilo zavrnil tudi predsednik Hrvaške Ivo Josipović, ki se je obregnil ob sporne Nikolićeve izjave o Vukovarju in genocidu v Srebrenici. Novoizvoljeni predsednik Srbije je med drugim zatrjeval, da je bil Vukovar izključno srbsko mesto, pred dnevi pa je v pogovoru za črnogorsko televizijo zanikal genocid nad Bošnjaki v Srebrenici.

Inavguracija Tomislava Nikolića bo v Beogradu potekala v ponedeljek, novoizvoljeni predsednik, ki je v tretje le premagal Borisa Tadića, pa si je na slovesnosti želel predsednike vseh sosednjih in bližnjih držav.