Vzpon na Mont Blanc se je tragično končal za vrhunskega slovenskega alpinista Domna Kastelica. Foto: Osebni arhiv/Planinska zveza Slovenije
Vzpon na Mont Blanc se je tragično končal za vrhunskega slovenskega alpinista Domna Kastelica. Foto: Osebni arhiv/Planinska zveza Slovenije

Trupli obeh so našli pod dvema metroma snega. Pokojna so že prenesli v italijanski kraj Courmayer.

Iz Planinske zveze Slovenije so potrdili, da je v plazu nad Val Venijem v Italiji umrl vrhunski slovenski alpinist Domen Kastelic.

"Ker se včeraj ni vrnil na dogovorjeno mesto, je bila sprožena iskalno-reševalna akcija. Danes v dopoldanskem času so oba pogrešana našli. Žal je bilo za oba prepozno. Umrla sta v snežnem plazu," so sporočili s PZS-ja.

Mont Blanc "trening" za Nepal
Kastelic se je na Mont Blanc skupaj z italijanskim kolegom odpravil na trening plezanja pred odpravo v Nepal. Že v petek sta se po poročanju italijanskih medijev podala v steno in prišla do gorske koče Monzino na 2590 metrih. Po prespani noči naj bi se odpravila do bivaka na 3850 metrih, do katerega pa nikoli nista prišla.

Kastelic eden najboljših slovenskih plezalcev
Kastelic je veljal za enega najboljših slovenskih plezalcev zadnjih let. Pred dvema letoma je skupaj s Samom Hennesseyjem preplezal prvenstveno smer v zahodni steni 6258 metrov visoke gore Čukjima Go in postal eden izmed nominirancev za zlati cepin, najprestižnejšo svetovno nagrado v alpinizmu. Njegov zadnji večji podvig se je zgodil konec septembra letos, ko se je z Olovom Isakssonom in Marcusom Palmom podal v Tibet. Tam so opravili zgodovinski vzpon na 6300 m visoki Jang Cang Go.

4808 metrov visoki Mont Blanc vsako leto zahteva več žrtev. Reševalci morajo na pomoč priskočiti tudi do 100-krat letno.