Snowden je med drugim razkril, da je NSA vohunil tudi za tujimi voditelji. Foto: Reuters
Snowden je med drugim razkril, da je NSA vohunil tudi za tujimi voditelji. Foto: Reuters

V pogovoru za ameriško televizijo NBC, katerega odlomke so v ZDA predvajali v torek zvečer, je povedal, da je za NSA in ameriško obveščevalno agencijo Cia živel in deloval v tujini, kjer se je pretvarjal, da je imel delo, ki v resnici ni bilo njegovo, poleg tega pa je imel tudi lažno identiteto.

Opisal se je za vohuna v "tradicionalnem" pomenu besede. Za NSA in Cio je deloval pod krinko "tehničnega strokovnjaka", kot trener pa za vojaško obveščevalno agencijo.

"Ne delam z ljudmi. Ne novačim agentov. To, kar delam, je, da vzpostavim sistem, ki deluje za ZDA. In to sem počel na vseh ravneh - od najnižje do najvišje," je pojasnil. Po njegovih besedah je to zavajanje, ko pravijo, da je bil neke vrste "nižji sistemski administrator".

Agenti niso kos računalnikom
Po razkritju obsežnega programa vohunjenja za Američani in tujimi državljani prek telefonskih klicev in elektronske pošte, ki ga je izvajal NSA, je maja lani pobegnil iz domovine in nato avgusta dobil začasni politično zatočišče v Rusiji.

30-letni Snowden je še povedal, da ZDA kakovostneje pridobivajo podatke s pomočjo računalnikov kot pa s agenti.

V odgovor na škandal s prisluškovanjem je ameriški predsednik Barack Obama odredil , da NSA ne more več obdelovati vseh telefonskih klicev, ki bi si jih želel, ampak mora za to pridobiti dovoljenje sodišča. Prav tako agencija ne bo smela sama shranjevati zbranih podatkov.

Novo zakonodajo je prejšnji teden potrdil predstavniški dom ameriškega kongresa, zdaj pa je na vrsti še senat.