Genocid v Srebrenici so julija 1995 zagrešile sile bosanskih Srbov, pri čemer se jim nizozemski vojaki Združenih narodov niso uprli. Foto: EPA
Genocid v Srebrenici so julija 1995 zagrešile sile bosanskih Srbov, pri čemer se jim nizozemski vojaki Združenih narodov niso uprli. Foto: EPA
Nizozemci in Ratko Mladić
Srebrenica in Žepa sta bila od leta 1993 posebno varovano območje Združenih narodov, ki pa niso hoteli in znali preprečiti srbske ofenzive in poznejšega pokola Bošnjakov. Foto: RTV SLO
Nizozemska sokriva poboja v Srebrenici

Nizozemci so bili kot modre čelade del mirovne misije Združenih narodov med vojno v Bosni in Hercegovini. Okrožno sodišče v Haagu je presodilo, da nizozemska vojska ni ustrezno zaščitila ljudi, ki so se zatekli v oporišče Združenih narodov v Potočarih pri Srebrenici, pri čemer so srbskim silam pod poveljstvom Ratka Mladića izročili 300 Bošnjakov, ki so bili nato pobiti.

Odgovornost za neposredno izročene Srbom
Matere in vdove pobitih moških in otrok so uspešno tožile državo Nizozemsko zaradi odgovornosti in sokrivde. "Država je odgovorna za izgubo moških članov družin, ki so jih bosanski Srbi deportirali iz oporišča nizozemskega kontigenta ZN-ja v Potočarih 13. julija 1995," se glasi v sodbi.

Nizozemsko je v imenu osem tisoč Srebreničanov tožilo združenje "Matere enklave Srebrenice in Žepe", ki je tožbo vložilo že pred sedmimi leti. Vseeno tožeča stranka ni zadovoljna, saj je sodišče soodgovornost pripisalo samo za tristo beguncev, ki so bili neposredno v oporišču in so jih Nizozemci dobesedno predali Srbom. Napovedana je nova pritožba, v kateri bodo skušali dokazati soodgovornost Nizozemske tudi za preostale pobite Bošnjake.

"Kako je mogoče, da je Nizozemska odgovorna za smrt nekaterih ljudi, za nekatere pa ne," je v odzivu dejala Munira Subašić iz združenja Matere Srebrenice. "Ne bomo popustili in bomo, če bo treba, šli do Strasbourga (na Evropsko sodišče za človekove pravice)," je dodala Subašićeva.

Odškodnina za svojce 300 žrtev
Po odločitvi sodišča mora nizozemska država sprejeti določeno stopnjo odgovornosti za to, kar se je zgodilo julija 1995, ko sta bila Srebrenica in Žepa uradno varovani območji Združenih narodov, a na koncu postali smrtonosna past, pri čemer so sile Republike srbske v genocidu pobile osem tisoč Bošjakov. Sodišče je državi naložilo, da se mora z družinami 300 žrtev dogovoriti za odškodnino.

V Haagu se še sodi Karadžiću in Mladiću
Že lani je nizozemsko sodišče precedenčno odločilo, da je Nizozemska odgovorna za smrt treh Bošnjakov v Srebrenici. Nizozemsko obrambno ministrstvo je pristalo na plačilo 20.000 evrov odškodnine za vsako od treh žrtev.

Predtem so sodišča na Nizozemskem, tudi mednarodno v Haagu, redno zavračala odgovornost države in Združenih narodov za genocid, ki jim ga kljub varnostnim zagotovilom ni uspelo preprečiti. Pred mednarodnim sodiščem v Haagu medtem še vedno poteka sojenje glavnima srbskima voditeljema v BiH-u Radovanu Karadžiću in Ratku Mladiću, ki ju najbolj bremeni ravno genocid v Srebrenici.

Nizozemska sokriva poboja v Srebrenici