Španski dvor se še vedno izmika govoru o podrobnostih kraljevega potovanja in trdi zgolj, da je šlo za
Španski dvor se še vedno izmika govoru o podrobnostih kraljevega potovanja in trdi zgolj, da je šlo za "zasebno pot". Foto: EPA

Medtem ko kralj Carlos okreva po operaciji kolka, ki jo je moral prestati, potem ko se je poškodoval med zasebnim obiskom Bocvane, se španski mediji zgražajo nad njegovim načinom preživljanja prostega časa. Kolk naj bi si kralj, ki je sicer častni predsednik španske sekcije Svetovnega sklada za divjino (WWF), zlomil med lovom na slone.

Kralj se po operaciji počuti dobro in že lahko premika operirano nogo. Želel naj bi si čim hitreje okrevati in znova začeti opravljati službene obveznosti, je zatrdil njegov sin, prestolonaslednik Felipe, ki kralja trenutno nadomešča.

A tudi delovna vnema ne more pomiriti Špancev, ki so se na kraljevo ljubezen do lova, za katero so izvedeli šele zaradi njegove nesreče, odzvali izjemno kritično.

Najbolj brana španska dnevnika El Pais in El Mundo sta tako danes objavila fotografijo, ki prikazuje še zdravega Juana Carlosa na safariju v Afriki leta 2006, kako pozira ob ubitem slonu, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Po informacijah, ki jih imamo na voljo, lahko potovanje označimo kot neodgovorno in izvedeno v najbolj neprimernem trenutku," je pod fotografijo zapisal urednik desnosredinskega El Munda.

Monarh, ki v Afriki lovi slone, medtem ko gospodarska kriza v naši državi povzroča toliko težav, ljudem posreduje "podobo ravnodušja in lahkomiselnosti, ki ju državni voditelj nikoli ne bi smel poosebljati", še piše El Mundo.

Rezultati spletne ankete, ki jo je izvedel El Mundo, kažejo, da se s takšnim stališčem strinja kar 96 odstotkov sodelujočih v anketi.