Zaradi konvencionalnega orožja letno umre 750.000 ljudi. Foto: EPA
Zaradi konvencionalnega orožja letno umre 750.000 ljudi. Foto: EPA
Prvi mednarodni sporazum o trgovini z orožjem spodletel

To so bile besede predstavnice nevladne organizacije OXFAM Anne MacDonald po v petek spodletelem poskusu sprejetja prvega mednarodnega sporazuma o trgovini z orožjem v New Yorku.

ZDA, Rusija, Kitajska in druge manjše države, kot so Sirija, Severna Koreja, Iran, Egipt in Alžirija, so bile proti osnutku mednarodnega zakona, ki naj bi preveč posegal v pravice držav in posameznikov glede trgovine z orožjem. Države Zahodne Afrike pa so bile proti, ker je bil dokument prešibak.

ZDA so največji izvoznik orožja na svetu
Pogajanja o pogodbi glede vseh transferjev konvencionalnega orožja so postala mogoča šele z izvolitvijo ameriškega predsednika Baracka Obame, saj je bila prejšnja administracija Georgea Busha povsem v rokah orožarskega lobija.

ZDA so največji izvoznik konvencionalnega orožja na svetu. Na leto ga izvozijo za 29 milijard dolarjev, celotna svetovna trgovina pa je vredna od 60 do 70 milijard. Za Obamo sprejetje zakona ni bil pravi trenutek zaradi tragičnega petkovega streljanja v Koloradu, ki je v državi sprožilo ponovno razpravo o razširjenosti orožja v ZDA. Ne glede na to pa je v četrtek 51 senatorjev iz obeh strank zagrozilo, da ne bodo ratificirali pogodbe, ki bi kakor koli posegala v pravico Američanov do orožja.

Razpravo bodo nadaljevali oktobra
Razočaranje nad nesprejetjem mednarodnega sporazuma o trgovini z orožjem je izrazil tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki kljub temu ostaja optimist, saj so se članice ZN-a odločile, da bodo pogajanja nadaljevale oktobra.
Generalni sekretar organizacije Amnesty International (AI) Salil Shetty se je ob tem vprašal, koliko časa potrebuje ameriški predsednik, glede na to, da po svetu zaradi strelnega orožja vsako minuto umre en človek. Pogajanja predstavnikov držav članic ZN-a in skoraj 600 predstavnikov nevladnih organizacij ter tudi proizvajalcev orožja so potekala od 2. julija.
Zaradi konvencionalnega orožja letno umre 750.000 ljudi in kljub temu je prav ta trgovina na mednarodni ravni manj regulirana kot npr. trgovina z bananami. Na to opozarja tudi AI, ki je kampanjo za večji nadzor nad tem orožjem sprožil že leta 2003.

Prvi mednarodni sporazum o trgovini z orožjem spodletel