Eden izmed številnih otokov, ki jih je v zadnjem letu dni ustvarila Kitajska. Foto: Reuters
Eden izmed številnih otokov, ki jih je v zadnjem letu dni ustvarila Kitajska. Foto: Reuters
Velika Kitajska Američanom postaja močen vojaški konkurent. Foto: Reuters

Kitajska naj bi do zdaj od začetka lanskega leta ustvarila že 800 hektarjev zemljišč tam, kjer je bilo prej le morje.

Pentagon še ne more potrditi, kaj je pravi namen kitajskega ustvarjanja kopnega v morju. Peking trdi, da gre za projekte, ki bodo izboljšali življenje ljudi, živečih na spornih otokih. Pentagon sumi, da gre za spreminjanje dejstev na terenu v sporu z drugimi državami.

Kitajska lahko na teh umetnih otokih postavi vojaška letališča, pristanišča, obveščevalne in nadzorne objekte ter objekte za logistično podporo. Podobne projekte v manjšem obsegu imajo tudi druge okoliške države, na primer Vietnam in Tajvan.

Kitajska vojaško konkurira ZDA
Poročilo Pentagona, ki potrebuje mogočnega sovražnika za nadaljevanje velike proračunske porabe, opozarja kongres, da lahko Kitajska kmalu močno zmanjša ameriško prednost v vojaški tehnologiji.

Pentagon, ki ima na voljo več denarja kot deset držav z največjo vojaško porabo za njim, tarna, da Kitajska pospešeno vlaga v nove sodobne raketne sisteme, letala, ladje, elektronsko in vesoljsko vojskovanje.

Kitajska ima glede na trditve Pentagona najbolj dinamičen vesoljski program na svetu, do obveščevalnih in tehnoloških podatkov pa prihaja s krajami predvsem v ZDA. Peking naj bi izvajal tudi veliko kampanjo kibernetskih napadov na ameriško vlado.