V sredo so pred francoskim parlamentom spolni delavci protestirali, saj menijo, da se bodo pogoji njihovega dela poslabšali, čeprav za dejanje ne bodo kaznovani oni, temveč njihove stranke. Foto: EPA
V sredo so pred francoskim parlamentom spolni delavci protestirali, saj menijo, da se bodo pogoji njihovega dela poslabšali, čeprav za dejanje ne bodo kaznovani oni, temveč njihove stranke. Foto: EPA
false
Predstavnik sindikata Strass je na protestih dejal, da bo novi zakon okrepil policijsko nasilje in poslabšal delovne razmere spolnih delavcev. Foto: EPA
Francoski parlament prepovedal prostitucijo

Za mnoge sporni zakon ukinja tudi veljavne kazni za prostitutke in prostitute ter hkrati predvideva ukrepe za pomoč, če ne najdejo zaposlitev, za kar bo v francoskem proračunu predvidenih 4,8 milijona evrov. Za vse, ki nudijo spolne usluge in so iz tujine, jim bodo omogočili tudi šestmesečno dovoljenje za bivanje v Franciji - teh je po navedbah medijev okoli 80 odstotkov, večinoma iz Vzhodne Evrope, Afrike, Kitajske in Latinske Amerike.

Tistim, ki bodo plačevali spolne usluge, po novem grozi 1.500 evrov kazni, tistim, ki jih bodo zasačili večkrat, pa 3.750 evrov.

Za sprejetje sporne zakonodaje, ki bo po navedbah francoskega sindikata spolnih delavcev Strass vplivala na življenje najmanj 30.000 francoskih prostitutk, je francoski parlament zaradi razhajanja med spodnjim in zgornjim domom glede več zadev potreboval več kot dve leti. V sredo je v 577-članskem spodnjem domu narodne skupščine za zakon glasovalo 64 poslancev, 12 jih je bilo proti, enajst pa vzdržanih.

Protest prostitutk
Pred zgradbo parlamenta v Parizu je med končno razpravo poslancev v sredo protestiralo okoli 60 spolnih delavcev in delavk, ki so nosili transparente z napisom "Ne osvobajajte me, skrbela bom zase". Predstavnik sindikata Strass je na protestih dejal, da bo novi zakon okrepil policijsko nasilje in poslabšal delovne razmere spolnih delavcev.

Istočasno so v bližini potekale protidemonstracije okoli 20 ljudi s transparentom "Prostitucija. Samo ena možnost, prepoved".

Kritike zakona: slabše razmere
Kritiki nove zakonodaje opozarjajo, da je zakon prostitucijo pahnil v ilegalo in poslabšal razmere za prostitutke. Poudarjajo tudi, da bo plačevanje spolnih uslug težko dokazati, ker se večinoma plačuje v gotovini na skrivaj. Zagovorniki po drugi strani trdijo, da bo nova zakonodaja številnim omogočila, da izstopijo iz začaranega kroga prostitucije.

Francija je po navedbah AFP-ja po Švedski, Norveški, Islandiji in Veliki Britaniji peta evropska država, ki bo kaznovala stranke prostitutk. Kot prva je tovrstno zakonodajo leta 1999 sprejela Švedska.

Francoski parlament prepovedal prostitucijo