Zagrebško letališče je največje v državi. Foto: Reuters
Zagrebško letališče je največje v državi. Foto: Reuters
Na čelu pobude za poimenovanje letališča po Tuđmanu je že leta stranka HDZ. Foto: Reuters

O novem imenu največjega hrvaškega letališča, znanega tudi kot Letališče Pleso, se je hrvaška vlada pogovarjala že več mesecev, odločitev, da ga poimenujejo po Tuđmanu, pa ni minila povsem brez zapletov.

Hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Siniša Hajdaš Dončić sicer zavrača navedbe, da se je vlada za takšno potezo odločila zaradi pritiskov iz opozicijskega HDZ-ja. Ob tem je izpostavil, da je bil HDZ na oblasti vrsto let, a imena letališča ni spremenil. "Na nas ni nihče politično pritiskal. Tuđman je bil hrvaški predsednik, antifašist, partizan in moj Zagorec," je bil odločen Hajdaš Dončić.

Pobuda za poimenovanje po Tuđmanu je sicer prišla iz vrst HDZ-ja, ob tem pa niso skrivali, da jim je šla na roko precej popustljivejša drža hrvaškega premierja Zorana Milovanovića ob prihajajočih jesenskih parlamentarnih volitvah na Hrvaškem. "Veseli nas, da je po desetletju detuđmanizacije premier le sprejel naše stališče. Pa čeprav je za predvolilne potrebe spoznal zgodovinsko vlogo in veličino dr. Tuđmana," je takrat z dobršno mero sarkazma pripomnil predsednik zagrebškega HDZ-ja Andrija Mikulić ob napovedi pobude za preimenovanje letališča.

"Samo smrt ga rešila Haaga"
Po pričakovanjih so najbolj nad novim imenom ogorčeni Srbi, ki Tuđmanu, vrhovnemu poveljniku operacije Nevihta, očitajo vojne zločine. "Tuđman je vojni zločinec, ki je svoje življenje posvetil preganjanju Srbov in ki ga je samo smrt rešila pred sojenjem v Haagu zaradi vojnih zločinov," piše tako v ponedeljkovi izdaji srbski Blic. Časnik poimenovanje letališča po Tuđmanu imenuje za "hrvaško sramoto", hrvaško vlado pa je obtožil "poveličevanja zločinca".

Dr. Franjo Tuđman, ki je bil hrvaški predsednik med letoma 1990 in 1999, že takoj ob nastopu položaja pa si je začel prizadevati za hrvaško samostojnost, je umrl leta 1999 za rakom v starosti 77 let.

Letališče bodo preimenovali ob odprtju novega potniškega terminala na letališču, ki je predvideno za božič leta 2016.