V Sarajevu je svoje ogorčenje nad razsodbo sodišča v Haagu jasno pokazalo na tisoče protestnikov in sorodnikov žrtev. Foto: Reuters
V Sarajevu je svoje ogorčenje nad razsodbo sodišča v Haagu jasno pokazalo na tisoče protestnikov in sorodnikov žrtev. Foto: Reuters
Boris Tadić
Tadićeva prizadevanja po spravi so naletela na gluha ušesa opozicije. Foto: Reuters
Odzivi na obsodbo Srbiji

Iz Demokratske stranke Srbije (DSS) so sporočili, da ne vidijo razloga, da bi se posebej izpostavljali za ta najhujši evropski masaker po drugi svetovni vojni, češ da Srbija ni bila edina kriva.

Ideološka razklanost strank


Izjave jasno ponazarjajo ideološko razklanost med strankama, ki sta se leta 2000 povezali pri strmoglavljenju Slobodana Miloševića, a se nato sprli pri pogledu na to, kako bi se morala Srbija soočiti z neprijetno dediščino svojega pokojnega voditelja.

DSS in Tadićeva Demokratska stranka naj bi se ta teden pogovarjali o novi vladni koaliciji po tem, ko so januarske volitve pustile to vprašanje odprto.

Komentar na obsodbo si preberite v intervjuju z Zijadom Bećirovićem, direktorjem Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije.
Odmevna haaška odločitev

Sodišče v Haagu je v ponedeljek odločilo, da za pokol, ki se je zgodil leta 1995 v bosanski Srebrenici, Srbija ni odgovorna, a dodalo, da je Beograd kršil svojo dolžnost, da prepreči in kaznuje množični poboj, ki ga je sodišče tudi uradno označilo za genocid.

Kljub tej, za Srbijo ugodni razsodbi, pa je Tadić že nekaj ur kasneje pozval parlament, naj sprejme deklaracijo, ki bi jasno in nedvoumno poboj obsodila in bi država tako "odprla novo stran odnosov med Srbijo in Bosno". Podobna iniciativa je propadla že leta 2005, ker se stranke niso mogle dogovoriti o besedilu resolucije.

V Sarajevu na tisoče protestnikov
V odzivu na razsodbo haaškega sodišča pa se je v Sarajevu zbralo več kot pet tisoč protestnikov, ki so izrazili nezadovoljstvo in razočaranje nad njo. "S takšno razsodbo bo Srbija ostala destabillizacijski faktor v regiji tudi v prihodnje," je izjavil vodja Združenja žrtev genocida Izet Ganič.

K. S.

Odzivi na obsodbo Srbiji