Povprečna mesečna plača v Srbiji je 280 evrov, vsak peti delavec pa je brez dela. Foto: Reuters
Povprečna mesečna plača v Srbiji je 280 evrov, vsak peti delavec pa je brez dela. Foto: Reuters

Srbska vlada premierja Aleksandra Vučića bo po napovedi zdaj hitro v parlament spravila še zakonodajo o stečajih in privatizaciji, kar bo podlaga za prestrukturiranje številnih zadolženih državnih podjetij.

Vučić je že po prevzemu mandata po prepričljivi zmagi njegove stranke na marčevskih parlamentarnih volitvah napovedal korenite in boleče reforme za gospodarsko okrevanje.

Glavni problem bodo rezi v prenapihnjenem in dragem javnem sektorju. Zaradi različnih pogledov na korenitost reform je konec tedna odstopil finančni minister Lazar Krstić, ki se je umaknil, ker pri premierju ni imel podpore za še radikalnejše varčevalne ukrepe, ki so po njegovem mnenju nujni za stabilizacijo srbskih financ.

Srbija skuša zmanjšati proračunski primanjkljaj, ki znaša 8,5 odstotka BDP, pred začetkom pogovorov za posojilo Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Delavci prezrli poziv k splošni stavki
V četrtek se je zaradi napovedanih reform na protestnem shodu v središču Beograda zbralo več tisoč članov vodilnih srbskih sindikatov. Čeprav sta Zveza samostojnih sindikatov in sindikat Neodvisnost sta pozvala tudi k splošni stavki, pa delavci poziva niso upoštevali. Sindikati so tudi napovedali, da bodo začeli zbirati podpise za referendum o umiku predlaganih sprememb omenjenih zakonov.

Z novim zakonom o delu bodo črtali določene dosedanje pravice delojemalcev, kot je na primer dodatek na delovno dobo, ki jo delodajalec mora plačati, četudi je bil delavec predtem zaposlen pri drugem delodajalcu. Z novelo pokojninskega zakona se bo starost za upokojitev za ženske zvišala na 65 let.