Mikolić (levo) se je, potem ko sta vladajoči stranki za svojega kandidata izbrali zdajšnjega premierja Vučića, odpovedal vnovični kandidaturi. Foto: Reuters
Mikolić (levo) se je, potem ko sta vladajoči stranki za svojega kandidata izbrali zdajšnjega premierja Vučića, odpovedal vnovični kandidaturi. Foto: Reuters
Aleksandar Vučić
Vučiću nasprotniki očitajo, da si popolnoma podreja državo. Foto: Reuters

Potem ko sta vladajoči stranki za svojega kandidata izbrali zdajšnjega premierja Aleksandra Vučića in tako odrekli podporo aktualnemu predsedniku Tomislavu Nikoliću, se je namreč ta odločil, da ne bo več kandidiral. V zraku pa je še vedno vprašanje, ali bi ob predsedniških lahko potekale tudi parlamentarne volitve.

Čeprav volitve še niso razpisane, je boj za predsedniški položaj že napovedalo 15 kandidatov, med njimi za zdaj štirje, ki dvigajo ogromno prahu. Favorit je aktualni premier Vučić, ki mu kritiki očitajo popolno podrejanje države, v boj za predsedniški položaj pa se podajajo tudi njegov nekdanji učitelj, zdaj politični nasprotnik, nekdanji haaški obtoženec vodja radikalcev Vojislav Šešelj ter najmočnejša kandidata že zdaj razdrobljene opozicije, nekdanji varuh človekovih pravic Saša Janković in nekdanji zunanji minister Vuk Jeremić.

Jankovića javnost pozna kot hudega kritika oblasti po nočnem - tudi po desetih mesecih neraziskanem - rušenju objektov v Savamali, delu glavnega mesta, kjer bo stal luksuzni projekt Beograd na vodi, ki je za zagovornike velika investicija z ogromno priložnostmi, za kritike pa tujek, simbol korupcije in odmaknjenosti od ljudi. V projekt sta tesno vpletena premier Vučić in župan Beograda Siniša Mali.

Jeremić je bil med najuspešnejšimi kandidati za mesto generalnega sekretarja Združenih narodov, potem ko ni zmagal, pa se vrača v domačo politiko, pri čemer je do trenutne oblasti kritičen, saj je prepričan, da je treba pot države popolnoma obrniti.

Vučić bo kampanjo vodil kar s premierskega stolčka
Volilna kampanja bo verjetno boj Vučića proti preostalim, premier je javnost dolgo puščal v dvomih, ali bo kandidiral, ponovnega mandata si je želel tudi Nikolić. To pa je prineslo nekaj razdora v koalicijo napredne stranke, ki pa si ob resnih protikandidatih opozicije očitno ni želel kakšnega spodrsljaja in je na koncu enotno stopila na stran premierja, tako kot tudi koalicijski partnerji socialisti.

Vučić, ki ves čas polni srbske medije, namerava kampanjo voditi kar s premierskega stolčka, pravi pa, da si bo zanjo vzel pet dni dopusta.