Srbska premierka Ana Brnabić je dejala, da jo Pahorjeva izjava preseneča glede na njun sestanek. Foto: Reuters
Srbska premierka Ana Brnabić je dejala, da jo Pahorjeva izjava preseneča glede na njun sestanek. Foto: Reuters
Aleksandar Vučić
Srbski predsednik Vučić napoveduje "kompromisno rešitev" odnosov s Kosovom. Foto: Reuters

"Ta izjava ne pripomore k sodelovanju ne k regionalni spravi in ne vidim nikakršnega razloga za vmešavanje Slovenije," je po poročanju regionalne televizije N1 dejala Ana Brnabić.

"Bila sem neprijetno presenečena nad to izjavo predsednika Slovenije, saj ni v skladu s sestankom, ki smo ga imeli in ki je bil zelo dober, dolg in odprt. Rada bi videla, da bi takrat slišala to namero kot predsednica vlade, tako bi lahko osebno odgovorila predsedniku Slovenije, a tega ni omenil," je dejala. Gre za odziv na izjavo, ki jo je Pahor podal med nedavnim obiskom Prištine.

Članice Unije, ki Kosova še niso priznale, so Španija, Grčija, Romunija, Slovaška in Ciper.

Vučić: Kako bo Pahor to storil?
Na Pahorjevo napoved lobiranja za dodatna priznanja Kosova se je odzval tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je vprašal, kako bo Pahor to storil, če je ena od teh držav, Španija, vse tesnejša zaveznica Srbije.

"Ne vem, kaj hoče doseči Pahor. S Slovenijo imamo odlične odnose, a imamo jih tudi s Španijo," je na srbski televiziji Happy dejal Vučić. Dodal je, da prav Španija ne želi sodelovati na srečanjih, na katerih so predstavniki Kosova, kar je velika težava za EU. "Kako bo Pahor prepričal Špance?" je vprašal Vučić.

Vučić "strga" zahodne predloge za priznanje Kosova
Srbski predsednik je tudi dejal, da mu zahodne države, ki so priznale neodvisnost Kosova, pogosto dajejo predloge za srbsko priznanje Kosova. "Take dokumente vzamem in jih strgam," je dejal.

Ideje o delitvi Kosova, ki jih je pred kratkim znova omenjal srbski zunanji minister Ivica Dačić in po katerih bi severni del Kosova s številnim srbskim prebivalstvom priključili Srbiji, pa je Vučić označil za neresne. "Mi ne želimo Velike Srbije, temveč jo želimo ohraniti. Ne potrebujemo dela ozemlja kogar koli, pomembno je le, da imajo Srbi pravico ohraniti svoj priimek, jezik in običaje," je še poudaril.

Predlog "kompromisne rešitve"
Povedal je tudi, da bo svoj predlog rešitve kosovskega vprašanja predstavil konec aprila. "Pogumno bom predlagal kompromisno rešitev, če pa je Albanci ne bodo sprejeli, bomo imeli zamrznjeni konflikt," je povedal.