Prepričljivo so slavili socialdemokrati. Foto: Reuters
Prepričljivo so slavili socialdemokrati. Foto: Reuters
Stranka Zaeva je slavila v 35 občinah. Foto: Reuters

Vladajoča koalicija "Za življenje v Makedoniji" Zorana Zaeva je slavila tudi v večini od 35 občin, kjer je bil za izvolitev županov potreben drugi krog. Dvoboj največjih strank je potekal v 19 občinah, stranka SDSM pa je slavila v večini, končni izidi sicer še niso znani.

Med albanskimi strankami je očitno največ glasov pobral največji DUI, ki je med drugim osvojil tudi mesto Tetovo, v Gostivaru pa je slavil predstavnik Zveze za Albance, sicer minister za zdravje v vladi Zaeva.

Sinoči je pred novinarje stopil Nikola Gruevski, ki očitno kljub glasnim zahtevam iz njegove stranke ne namerava odstopiti s položaja predsednika VMRO DPMNE-ja. Nasprotnike je obtožil prevare, kot pravi, je šlo za mafijske volitve, izidov pa ne priznava. Vladi namerava poslati sedem zahtev, ki naj bi, kot pravi, v državo vrnile demokracijo in dostojanstvo.

Zahteva po predčasnih volitvah
Gruevski tako med drugim zahteva predčasne parlamentarne volitve, ki bi jih organizirala tehnična vlada, pričakuje pa tudi preiskavo v povezavi z domnevnim prisluškovanjem nekaterim članom njegove stranke, poroča RTV-jev dopisnik Boštjan Anžin.

Nasprotniki pravijo, da gre za poskus iz obupa, ki je še toliko bolj nenavaden, ker naj bi si Gruevski državo v času svojega vladanja povsem podredil, očitajo mu korupcijo, kriminal, premierski položaj je zapustil po prisluškovalni aferi in protestih. Zdaj bi se rad ohranil na čelu stranke, a tudi v lastnih vrstah ima vedno več nasprotnikov.

Socialdemokrati so že v prvem krogu zmagali v 45 od 80 občin, imajo pa tudi župana v prestolnici Skopju. Kot je sporočil Zaev, ki ima v parlamentu z albanskimi strankami, ki sodelujejo v vladi, le en glas večine, očitki Gruevskega ne držijo, izid lokalnih volitev pa je le potrditev nove smeri Makedonije na poti reform, proti Evropski uniji in Natu.