Protestniki so se zbrali tudi pred parlamentom v Ottawi. Foto: Reuters
Protestniki so se zbrali tudi pred parlamentom v Ottawi. Foto: Reuters
Kanadski staroselci
Kanadske staroselce tarejo podobne težave kot avstralske aborigine. Foto: EPA
Phil Fontaine
Phil Fontaine (drugi z desne) je na čelu domorodnih skupin. Foto: EPA

"Želimo, da se do nas obnaša spoštljivo in dostojanstveno ter da se nam zagotovijo osnovne pravice," je dejal Phil Fontaine, vodja Skupščine prvobitnih narodov, ki združuje kanadske domorodce.

Protesti in blokade, zaradi katerih sta bili zaprti tako glavna železniška povezava med Torontom in Montrealom, kot najprometnejša avtocesta, napovedujejo nedeljski "vsedržavni dan akcije" staroselcev. Prvi julij v Kanadi praznujejo tudi dan državnosti, zato bodo zapore povzročile še hujše zastoje.

Alkohol, droge, nezaposlenost ...
Zadnji popis kanadskega prebivalstva je pokazal, da ima okoli 1,3 milijona Kanadčanov, oziroma nekaj več kot štiri odstotke populacije, prednike s staroselskimi koreninami, tako indijanske in inuitske kot tiste, ki so nastali z mešanjem indijanske in belske krvi. Skrb vzbujajoč pa je podatek, da skoraj polovica staroselcev živi pod pragom revščine, v razmerah, za katere poudarjajo, da so značilne le za revne razvijajoče dežele. Pestijo jih tudi visoka stopnja odvisnosti od alkohola, samomorilnosti in nezaposlenosti, kot da to ne bi bilo dovolj, pa njihove težave povečuje še vladna brezbrižnost za okoli 800 zemeljskih zahtev.

Njihovi voditelji zato stalno kritizirajo konzervativnega premierja Stephena Harperja, ki je preklical obljubo prejšnje liberalne vlade, da jim bo namenil skoraj pet milijard ameriških dolarjev pomoči.

"Želimo, da se nam Kanadčani pridružijo na zborovanjih, hodijo s protestniki in sprejmejo domorodne skupine kot enakopravne. Ne želimo slabšati domačega gospodarstva, naš cilj je opozoriti na težave, ki nas tarejo že vrsto let," je dodal Fontaine.

"Naj vedo, da imamo v rezervatih orožje"
Nekateri pa postajajo že nestrpni. Tako so člani "naroda Mohawk", ki je bilo odgovorno tudi za blokade v vzhodnem Ontariu, odkrito zagrozili, da bodo, če bo policija zborovanja skušala zatreti s silo, uporabili orožje.

V preteklosti je bilo namreč v spopadih med staroselci in oblastjo že uporabljena sila. Leta 1990 je življenje izgubil neki policist iz Quebeca, pred 12 leti pa je bila udeležba na protestih usodna za domorodca.

A. P.