Stavka letalskega prevoznika Air France je pred velikonočnimi prazniki povzročila zmedo in zastoje na francoskih letališčih. Foto: Reuters
Stavka letalskega prevoznika Air France je pred velikonočnimi prazniki povzročila zmedo in zastoje na francoskih letališčih. Foto: Reuters
Ryanair
Zaradi stavke delavcev je moral Ryanair v četrtek odpovedati 20 letov na Portugalskem. Foto: Reuters

Stavke so ohromile promet na letališčih Charles de Gaulle in Orly v Parizu ter na letališčih v Nici, Toulousu, Bordeauxu in Marseillu. Nove stavke so napovedane tudi za tretji in sedmi april.

Air France ocenjuje, da je med stavkajočimi tretjina vseh pilotov, tretjina osebja posadke in 20 odstotkov letališkega osebja, poroča francoski The Local. Skupina enajstih sindikatov zahteva šestodstotno višanje plač, vendar uprava ponuja le enoodstotno zvišanje in nekaj dodatnih nagrad.

Generalni direktor prevoznika Franck Terner je sporočil, da lahko od 590 milijonov evrov lanskega dobička le okoli 200 milijonov namenijo zvišanju plač, saj je uprava morala 274 milijonov evrov nameniti za stroške nove pogodbe o upokojevanju, poroča Deutsche-Welle.

Letalska družba je morala četrtino svojih letov odpovedati tudi že prejšnji teden. Air France je druga največja letalska družba v Evropi. 17,6 odstotka je v državni lasti.

Ryanair odpovedal lete na Portugalskem
Stavkajo pa tudi delavci Ryanaira, največjega nizkocenovnega prevoznika v Evropi. Na Portugalskem je Ryanair ob začetku tridnevne stavke v četrtek odpovedal 20 letov.

Gre za prve večje motnje v prometu Ryanaira zaradi stavk v 30-letni zgodovini. Sindikat delavcev posadke se je za stavko odločil zaradi nezadovoljivih pogojev dela, groženj zaposlenim, nespoštovanja pravic starševstva in neizplačevanja bolniškega dopusta. Ryanair odgovarja, da so delovni pogoji primerljivi s tekmeci.

Za nadomestitev odpovedanih letov Ryanair načrtuje dodatne letalske prevoze tudi v petek.

Air France zaradi stavke odpovedal polete
Air France zaradi stavke odpovedal polete