Koalicijski napadi na položaje upornikov v Jemnu so se začeli konec marca. Foto: Reuters
Koalicijski napadi na položaje upornikov v Jemnu so se začeli konec marca. Foto: Reuters

Po navedbah zdravstvenih virov je bilo v štirih napadih, ki so prizadeli sedež oboroženih sil v četrti Tahrir v osrednjem delu jemenske prestolnice, ubitih najmanj 20 civilistov in 25 vojakov. Napadi so namreč zajeli tudi stanovanjska poslopja. Med drugim je bilo popolnoma uničenih pet hiš.

Jemenska tiskovna agencija Saba, ki jo nadzorujejo uporniki, je poročala o 44 ubitih in več kot 100 ranjenih. Med žrtvami naj bi bilo tudi več žensk in otrok. O zračnih napadih so poročali tudi iz četrti Sarf na severu Sane. Tam naj bi letala koalicije napadla vojaški tabor hutijevcev.

Napadi se se zgodili dan po tem, ko so Združeni narodi napovedali, da se bodo mirovni pogovori za Jemen začeli 14. junija v Ženevi. Tako jemenska vlada, ki je v izgnanstvu v Savdski Arabiji, kot šiitski uporniki so zatrdili, da se bodo pogajanj udeležili.

V konfliktu v Jemnu je bilo od sredine marca po podatkih ZN-a ubitih skoraj 2.300 ljudi, od tega okoli polovica civilistov.

Savdska Arabija in večinoma sunitske zaveznice so 26. marca začele zračne napade na pretežno šiitske upornike, potem ko so ti skupaj z zavezniškimi oboroženimi silami prisilili sunitskega predsednika Abdraba Mansur Hadija k begu iz Jemna.