Središče švedske prestolnice so preplavile množice na t. i. festivalu ljubezni. Foto: Reuters
Središče švedske prestolnice so preplavile množice na t. i. festivalu ljubezni. Foto: Reuters
Stockholm
Švedska policija nadaljuje preiskavo petkovega napada, ki je pretresel Švede. Foto: Reuters
Na Švedskem prijet še en osumljenca

V zadnjih dneh je policija izvedla več racij, skupno je pridržanih pet ljudi, zaslišala jih je okoli 500. Ena izmed racij je potekala v predmestju Sollentuna severno od Stockholma, v soboto zvečer pa so preiskali tudi stanovanje v južnem predmestju Stockholma Varberg, zasegli pa naj bi več predmetov.

Policija je dejala, da so prepričani, da je s tovornjakom med ljudi zapeljal 39-letni osumljenec iz Uzbekistana, ki ostaja v priporu. Policija zanj pravi, da je izražal naklonjenost skrajnim organizacijam, tudi t. i. Islamski državi. "Vemo, da je osumljenec izražal naklonjenost ekstremističnim organizacijam, med njimi tudi IS-ju," je na novinarski konferenci dejal vodja policije Jonas Hysing.

Policija je še sporočila, da je osumljenec leta 2014 prosil za dovoljenje za stalno bivanje na Švedskem, a je bil lani zavrnjen. Oblasti so ga iskale, saj mu je bil odrejen izgon. Decembra 2016 so ga obvestili, da ima štiri tedne časa, da zapusti državo, je še dejal Hysing in ob tem dodal, da varnostnim organom pred petkovim napadom ni bil znan kot morebitna grožnja.

Policija je medtem identificirala vse štiri smrtne žrtve in obvestila njihove svojce. Umrli so dva švedska, belgijski in britanski državljan. V bolnišnici medtem ostaja od 10 od 15 ranjenih, pri čemer so štirje huje poškodovani, dva ostajata na intenzivni negi.

Festival ljubezni v Stockholmu
Življenje v švedski prestolnici se počasi vrača v normalne tire. Policija je na ulici Drottninggatan umaknila barikade. V središču mesta se je na t. i. festivalu ljubezni danes zbralo več tisoč ljudi, ki so med drugim položili cvetje pred trgovino, kjer se je zgodil napad. Ob 14. uri je potekala tudi žalna seja, na glavnem trgu Sergels Torg so nastopili tudi različni švedski umetniki.

"Stockholm je naše mesto, mesto, na katero smo ponosni in kjer smo radi. Strah ne more vladati. Teror ne bo zmagal," je dejala županja mesta Karin Wanngard. "Namesto tega moramo razmišljati o prijaznosti in odprtosti, ki sta značilni za naše mesto," je še povedala.

Švedski premier Stefan Lofven je na konferenci Socialnodemokratske stranke v Gothenburgu dejal, da se Švedska ne bo nikoli zlomila pod dejanji nasilja. "S polnimi pooblastili švedske demokracije bomo izsledili morilce. Tu ne bo nobenih kompromisov."

Zastave so še vedno spuščene na pol droga, v ponedeljek bo dan žalovanja.

Švedska velja za zelo tolerantno in liberalno družbo in je med državami, ki so najbolj na široko odprle vrata priseljencem. Toda po letu 2015, ko je za azil zaprosilo več kot 160.000 ljudi, številni med njimi iz od vojne porušene Sirije, so nekateri prebivalci te desetmilijonske države začeli dvomiti o švedski politiki odprtih vrat.

Na Švedskem prijet še en osumljenca