Ob letošnjem svetovnem dnevu se bodo države in družbe osredotočile na dejavnosti, potrebne za uresničitev smernic. Foto: EPA
Ob letošnjem svetovnem dnevu se bodo države in družbe osredotočile na dejavnosti, potrebne za uresničitev smernic. Foto: EPA

''Otroci bi se morali v šoli izobraževati in uriti svoje sposobnosti, ki bi jim v odrasli dobi pomagale v iskanju zaposlitve. S tem, ko na trg dela vstopijo prehitro, jim je odvzeta pravica do izobraževanja in usposabljanja, ki ga potrebujejo tako oni kot njihova družina in skupnost, da se rešijo iz primeža revščine. V najhujših oblikah je otroško delo lahko izpostavljeno fizičnim, psihičnim in moralnim posledicam, ki lahko dolgoročno vplivajo na njihova življenja,'' je zapisala Mednarodna delavska organizacija na svoji spletni strani (ILO).

Ob svetovnem dnevu boja proti otroškemu delu si ILO želi izpolnitev predvsem treh zastavljenih ciljev: čimprejšnja ratifikacija konvencije ILO-ja glede ukinitve otroškega dela, uvedba nacionalnih programov, ki bi zagotovili učinkovite programe za izkoreninjenje otroškega dela in vzpostavitev svetovnega gibanja, ki bi opozarjal na problematiko otroškega dela.

Razloga za zadovoljstvo ni
"Ni razloga za zadovoljstvo, če 215 milijonov otrok še vedno dela za preživetje, več kot polovica pa jih opravlja nahujše oblike dela, vključno s suženjskim delom in sodelovanjem v oboroženih spopadih," ob svetovnem dnevu izpostavlja generalni direktor ILO-ja Juan Somavia. "Ne smemo dovoliti, da ukinjanje otroškega dela izgine z razvojne agende," je pozval.

Po konvenciji ILO-ja o prepovedi najhujših oblik dela otrok med te oblike med drugim sodijo suženjstvo ali suženjstvu podobno ravnanje, kot sta prodaja otrok in trgovanje z njimi, obveznost odplačevanja dolgov staršev in mobilizacija otrok za oborožene spopade.

Vzrok za otroško delo - revščina
ILO je že leta 1973 sprejel konvencijo, v kateri določa, da najnižja starost otrok, ki vstopajo v delovno razmerje, ne sme biti nižja od 15 let. Vzrok za delo otrok je v glavnem revščina. Dolgoročna rešitev je trajnostna gospodarska rast, ki vodi v družbeni napredek, še zlasti v omilitev revščine in k vsesplošni izobrazbi.
Gospodarska kriza pa ne bi smela biti izgovor za zmanjševanje prizadevanj za boj proti otroškemu delu, pozivajo v ILO-ju. Po zadnjih podatkih v svetu dela 215 milijonov otrok, namesto da bi hodili v šolo. Polovica med njimi opravlja najhujše oblike dela.