Starši so pred šolo s težkim srcem čakali novice o otrocih. Foto: Reuters
Starši so pred šolo s težkim srcem čakali novice o otrocih. Foto: Reuters
Otroci
Nepoškodovane otroke so evakuirali. Foto: EPA
Tragedija na šoli v ZDA

Kot kaže, gre za enega najbolj množičnih streljanj na ameriških šolah do zdaj. Dežurne službe so klic v sili prejele ob 9.41. 20-letni Adam Lanza (in ne njegov brat 24-letni Ryan kot so sprva poročali mediji) je med dopoldanskim poukom vstopil v razred, kjer je domnevno poučevala njegova mati, in začel streljati vsevprek. Pri sebi naj bi imel kar štiri kose strelnega orožja, oblečen naj bi bil v neprebojni jopič. Njegovo truplo so našli v prostorih šole, nekateri mediji pa poročajo, da si je sodil sam.

Mediji poročajo o najmanj 28 žrtvah, med njimi naj bi bilo 20 otrok, sedem odraslih in strelec. Dva otroka sta umrla v bolnišnici. Med ubitimi sta domnevno tudi ravnatelj in šolski psiholog. Priče pripovedujejo, da so slišale več deset strelov.

Še eno truplo je policija odkrila na domu domnevnega strelca.

Šolo obiskujejo otroci, stari od pet do deset let
Šolo, kjer se je zgodil napad, obiskuje več kot 600 otrok, starih od pet do deset let.

"Bilo je strašno," je povedala Brenda Lebinski, mati enega izmed učencev. "Vsi so bili panični, učenci, starši. Otroci so prihajali iz šole okrvavljeni." Kot je še dejala, je učiteljica v razredu, ki ga obiskuje njena hči, med napadom zaklenila vrata, kar je rešilo učence.

Streljanje je javnost presenetilo, saj je Newtown, mesto z okoli 27.000 prebivalci, ki leži okoli 130 kilometrov severovzhodno od mesta New York, do zdaj veljal za precej varno območje. Po novici o streljanju so pouk odpovedali tudi v drugih šolah v mestu.

Obama družinam izrazil sožalje
O tragediji je bil že obveščen tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je na tiskovni konferenci, ki jo je imel popoldne, v čustvenem govoru izrazil globoko pretresenost nad žrtvami in sožalje družinam. "Naša srca so zlomljena," je povedal in dodal, da je skrajni čas, da se ukrepa in v prihodnje prepreči podobna dejanja, ki jih je Amerika doživela že preveč. Zastave na Capitol Hillu so že spuščene na pol droga.

ZDA so bile letos že priča več strelskim napadom. Zadnji se je zgodil v torek v nakupovalnem središču v Portlandu v zvezni državi Oregon, kjer je strelec ubil dve osebi, potem pa še sebe. Najsmrtonosnejši letošnji napad pa se je zgodil julija na premieri filma o Batmanu, kjer je strelec pokončal 12 ljudi.

Tragedija na šoli v ZDA