Večina vprašanih Slovencev meni, da se v težavah lahko zanesejo na sočloveka. Foto: Reuters
Večina vprašanih Slovencev meni, da se v težavah lahko zanesejo na sočloveka. Foto: Reuters

Omenjeni indeks temelji na definiciji blaginje, ki je kombinacija gospodarske rasti, ravni osebnih svoboščin, demokracije v državi, stopnje sreče in kakovosti življenja.

Kot v sedmem poročilu ugotavlja inštitut Legatum, se je v zadnjih petih letih svetovna blaginja povečala, razlog za to pa pripisuje predvsem izboljšavam na področjih podjetništva, zdravstva in izobraževanja.

Norveška država z največjo blaginjo
Naslov države z največjo blaginjo je že četrtič zapored osvojila Norveška. Sledijo ji Švica, Kanada, Švedska, Nova Zelandija, Danska, Avstralija. Od leta 2009 se je med evropskimi državami blaginja najbolj povečala v Nemčiji, ki je končala na 14. mestu.

Blaginja se povečuje v večini evropskih držav, poleg nas pa največji napredek zaznavajo države nekdanjega vzhodnega bloka Češka (29.), Estonija (36.) in Slovaška (38.).

In kaj pravijo podatki inštituta Legatum za Slovenijo?
Slovenija se je najvišje, na 9. mesto, uvrstila v kategoriji izobraževanje, najslabše (53. mesto) pa v kategoriji gospodarstvo. Na desetstopenjski lestvici so Slovenci zadovoljstvo z življenjem ocenili s 6,1.

Sicer pa bo za uvrstitev podatkov v širši kontekst najboljša primerjava z Norveško. V Sloveniji kar 80,5 odstotka ljudi verjame v obstoj korupcije v poslovnem svetu in v politiki, na Norveškem le 29,7 odstotka. Velik razkorak med državama je tudi pri vprašanju, ali je trenutno dobro obdobje za iskanje dela: temu pritrjuje le 9,7 odstotka Slovencev v primerjavi s 67 odstotki Norvežanov.

Nekoliko manjša je razlika med državama pri vprašanju, ali se v težkih trenutkih lahko zanesete na sočloveka: 92,5 odstotka Slovencev je odgovorilo pritrdilno, na Norveškem je bil rezultat za dobra dva odstotka višji (94,8 odstotka).

Norveška je do priseljencev prijazna država, tako meni 90,2 odstotka Norvežanov, Slovenija nekoliko manj (61,2 odstotka). V indeksu blaginje je zajeto tudi razmerje učitelj/število učencev: v Sloveniji je to razmerje 1 : 17, na Norveškem 1 : 10.

Upad blaginje v ZDA in Veliki Britaniji
ZDA in Velika Britanija se, kot pojasnjuje inštitut, spopadajo z gospodarskim padcem, zato so se letos slabše odrezale v tej podkategoriji indeksa. ZDA so sicer kljub temu na lestvici napredovale za eno mesto (11. mesto), medtem ko je Velika Britanija na letošnji lestvici tri mesta nižje (16.) kot leto prej.

Na repu lestvice so poleg Čada še Srednjeafriška republika (141.), DR Kongo (140.), Afganistan (139.) in Burundi (138.).