Talibani nudijo zaščito pri prehodu opija čez mejo, seveda za visok denar. Foto: EPA
Talibani nudijo zaščito pri prehodu opija čez mejo, seveda za visok denar. Foto: EPA

Talibani naj bi denar dobili na območjih pod njihovim nadzorom, kjer morajo kmetje plačevati 10-odstotni davek, pravi Antonio Maria Costa, vodja ZN-ovega urad za boj proti drogam in kriminalu. Združeni narodi sicer ocenjujejo, da je bil lanskoletni pridelek opija vreden eno milijardo dolarjev.

Costa ocenjujejo, da se mošnja talibanov še bolj polni z drugimi aktivnostmi, povezanimi s trgovino opija. "Ena je zaščita samih laboratorijev, druga pa zaščita tovora pri prehodu meje," je povedal Costa.

Ocene o letošnjem pridelku še niso dokončne, zaradi suše in prepovedi opija na severu in vzhodu Afganistana pa naj bi bil manjši. To bo zmanjšalo tudi prihodke, a ne v zelo veliki meri, dodaja Costa. Lani so v Afganistanu proizvedli približno 8.000 ton opija. "V zadnjih štirih letih je bilo na trgu uporabljenih približno 4.000 ton, kar pomeni, da obstaja presežek proizvodnje. Nekje je shranjen, in to ne pri kmetih."

Ni znano, ali so zaloge opija, vredne stotine milijonov dolarjev, v rokah preprodajalcev, skorumpiranih afganistanskih uradnikov in politikov ali talibanov. Britanski uradniki pravijo, da je denar od mamil namenjen financiranju talibanskih vojaških operacij. "Bližje, kot pogledamo, bolj vidimo, da so uporniki povezani s trgovanjem z drogami," je dejal David Belgrove, vodja službe za boj proti mamilom na britanskem veleposlaništvu v Kabulu.

K. T.